Annons

Annons

Annons

Bondgårdsberget

Hagateatern sätter upp Dickens klassiska julsaga

Lite mörkare, lite kusligare. Hagateatern vill med sin uppsättning av En julsaga bjuda på en klassisk berättelse med kittlande kontraster. På lördag är det premiär.

Hagateatern sätter upp Charles Dickens klassiska En julsaga. På bilden syns Erik Evsjö som Ebenezer Scrooge och Caroline Lundkvist som Framtidens ande.

Bild: Erik Inge

Regissören Linda Adolphson säger att teatergruppen arbetat mycket med ljus och ljud för att locka fram den mörkare tonen i berättelsen. Atmosfären spelar en viktig roll i uppsättningen.

- Vi har en i teatergruppen som skrivit helt ny musik till vissa partier i pjäsen. Jag skulle säga att vår uppsättning är lite läskigare än vad En julsaga bruka vara. De ”mysiga” partierna i berättelsen är inte bara mysiga – de är groteskt mysiga, säger Linda.

Pjäsen gör tvära kast mellan olika sinnesstämningar. En hemtrevlig julmiljö med värme och presenter byts snabbt ut mot en kylig mardröm med kedjor och spöken. Rött blir till dovt blålila - skratt blir till skrik.

Annons

Annons

- Vi har jobbat mycket med kontraster, säger Linda.

Allt från tiggare till överklass porträtteras i Charles Dicken berättelse En julsaga.

Bild: Erik Inge

Annars har Hagateatern tagit till vara på huvudingredienserna i Charles Dickens klassiker från 1843. Huvudpersonen heter fortfarande Ebenezer Scrooge och är en ensam, girig och vresig gammal man som hatar julen. För sina medmänniskor har han heller inte mycket till övers – kanske allra minst för sin bokhållare Bob Cratchit som får böna och be för att få ledigt över jul.

Men en natt blir Scrooge hemsökt av sin döde kollega Jacob Marley. Spöket kommer med dystra besked: Om inte Ebenezer blir snällare finns både ensamhet, död och sorg att vänta. Frågan är bara om Scrooge vågar ändra på sig själv?

- Det här är en saga som jag alltid haft med mig och som ligger mig varmt om hjärtat. Budskapet om att alla kan bli goda med hjälp av självinsikt känns ständigt aktuell, säger Linda Adolphsson.

I teatergruppen syns 15-talet skådespelare i åldrarna 14-26 år. Det är en ung ensemble som fyller tomrummet mellan Hagateaterns ungdoms- och vuxengrupper. Även gänget ”bakom” pjäsen är ungt. Förutom regissören Linda Adolphson, 24, ingår regiassistenten Karl Åhman, 25, och kostymören Kajsa Bockholt, 22, i teamet.

Annons

- Det känns roligt att vi är flera yngre som brinner för det här med teater, säger Linda.

Men huvudrollsinnehavaren är ännu yngre. 16-årige Erik Evsjö axlar rollen som gamle Ebenezer Scrooge.

Annons

-Det är en kul roll som bjuder på en del utmaningar. Karaktären har många olika sidor, säger Erik som till vardags studerar teater på gymnasiet.

Fyra år äldre Caroline Lundkvist har tidigare sett filmatiseringen av En julsaga. Nu spelar hon både tiggare och ande.

-Jag tycker berättelsen är lärorik. Den har ett bra budskap, säger hon.

Den 3 december klockan 17.00 är det premiär för Hagateaterns uppsättning av En julsaga. Rekommenderad från 8 år.

Olof Pettersson spelar Scrooges bokhållare Bob Cratchit.

Bild: Erik Inge

Arkivbild. Linda Adolphson är vanligtvis med i Hagateaterns vuxengrupp, men regisserar även uppsättningen av En julsaga. Här en bild från vårens uppsättning av Timon av Aten.

Bild: Erik Inge


Erik Inge

0221-365 95
erik.inge@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan