Annons

Annons

Annons

Köping

Yrkesutbildningen Volvosteget ger många unga vuxna industrijobb

"En vinn vinn lösning för oss som företag och för ungdomarna med", säger kommunikatören Åsa Brakander på Volvo Powertrain i Köping. Så beskriver hon Volvosteget som är ett program från Volvokoncernen för arbetslösa unga vuxna.

Elin Gunnarsson ser över värdena på axeldelen som går i skäret.

Bild: Alexandra Edman

Nu i november startade en ny kull med ungdomar på Volvosteget i Köping. De tio som är antagna har haft sin första introduktion och är redan ute i verksamheten och praktiserar.

Volvosteget finns på tio orter. Det är en yrkesinriktad utbildning för 18-22-åringar som öppnar dörren till flera industrijobb. Totalt 93 procent av deltagarna från Volvostegets första tre årskullar har arbete i dag, 53 procent av dem arbetar kvar inom industrin.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

En av dem som fick jobb direkt efter avslutad examen är 20-åriga Elin Gunnarsson. Hon arbetar i dag som maskinoperatör på Volvo Powertrain.

– Jag tycker utbildningen var en bra mix mellan teori och praktik. Med tanke på att vi hade så mycket praktik så kände jag mig väl förberedd för arbete, säger Elin.

Läs också: Löfvén besökte Volvostegselever i Köping

Hon berättar att hon inte hade varit inne på en industri innan.

– Jag hade knappt bytt däck på cykeln innan jag började här. I början på praktiken så tappade jag verktyg och allt, men nu sitter det, säger Elin.

Ronja Karlsson är svarvare på Volvo Powertrain och hon gick ut utbildningen för några år sedan.

– Jag trivs här, det är ett skitkul jobb. Vill man inte stå vid maskinen så finns det andra arbetsuppgifter inom företaget. Jag gillar att arbeta fysiskt, säger Ronja.

Hon tycker också att Volvosteget har förberett dem bra för industriarbete.

- Alla är välkomnande och jag har inte upplevt några fördomar för att jag är en ung tjej som svarvar, säger Ronja.

Fast Elin har mött vissa som är negativt inställda.

– Några har sagt att det inte är ett jobb för en kvinna, men det är bara att skaka av sig. Jag lär mig vilka det är värt att diskutera med och inte. I annat fall bryr jag mig inte om det, jag sköter mitt och ser till att göra mitt arbete med god kvalité, säger Elin Gunnarsson.

Elin byter skär i svarven. Den måste vara vass och dras åt precis rätt.

Bild: Alexandra Edman

Annons

Av årets tio elever i Volvosteget i Köping så är majoriteten kvinnor.

– De har blivit utvalda av 120 sökande. Vi strävar efter en mångfald, men det är inte det som avgör. Viljan och drivet är det som vi tittar mest på, säger Maria Berggren HR-business partner.

Annons

Under elevernas första introduktionsvecka blir det mycket information från olika avdelningar. Där får de kunskap om vad som är viktiga att veta om innan de kommer ut på verkstadsgolvet.

– Olika representanter från bland annat säkerhetsavdelningen, företagshälsovården, fackförbundet IF Metall och Consensus, som håller i den teoretiska delen, kommer och informerar. Detta kombineras med rundvandring och teambuildingövningar, säger Maria.

Läs också: Här växer Volvos mångmiljonsatsning fram

Elin Gunnarsson sökte in till Volvosteget eftersom hon hört bra om det från sin syster som gått det.

– Det känns som en bred grundutbildning. Det finns möjlighet till avancemang och jag känner att jag kan arbeta inom olika områden inom industrin. Själv fastnade jag för logistik, den teorin gillade jag, säger Elin.

Hon funderar på att vidareutbilda sig mer inom logistik.

– Den tanken hade jag aldrig fått om jag inte gått Volvosteget. Jag rekommenderar utbildningen för den är bredd och så får man betalt under tiden, säger Elin.

Elin tycker att hon utvecklats som person i Volvosteget och känner att hon är mer självständig nu än innan.

– Jag har tuffat till mig och står upp för mig själv. Jag kommer gärna med nya idéer och det tror jag företaget behöver. Utbildningen och mitt jobb här har gjort mig positivt överraskad och tagit död på flera fördomar. Jag trodde innan att det var skitigt och så, men här är så luftigt , ljust och fräscht.

Annons

Åsa Brakander berättar att på bearbetningen, där Elin jobbar, har man i samband med de senaste årens kapacitetsupprustning med nya maskiner och förbättrade produktionsflöden även rustat upp lokalerna. Väggar och golv har målats om i ljusare färger.

Annons

Elin Gunnarsson har precis tagit examen från Volvosteget och har redan arbete som maskinoperatör. Maria Berggren HR busines partner har nyligen introducerat tio nya elever. Åsa Brakander, kommunikatör säger att Volvosteget är till nytta för unga vuxna som snabbt kommer in på arbetsmarknaden och för företaget som får in nya pigga arbetare.

Bild: Alexandra Edman

Läs också: Åtta nya Volvokontor och omklädningsrum

På företaget ser man fram emot att de nya Volvostegseleverna ska börja.

– Vissa frågar när de nya eleverna kommer och många tycker att de är en frisk fläkt till gruppen, säger Maria.

Läs också: Volvo lånar in personal

Elins syn på verkstadsjobb har förändrats på flera sätt.

– Innan kändes det inte som ett industrijobb var så eftertraktat, men det tycker jag att det är nu. Det är kul att se att så många fick jobb av de som gick Volvosteget.

Av de tio som examinerades i Köping i oktober så fick åtta jobb på Volvo Powertrain i Köping.

– Det är en jättevinst att de unga får upp ögonen för oss som arbetsplats. Det är en långsiktigt strategi, säger Åsa Brakander.

Nu har Bbl/AT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare– och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera Bbl/AT:s nya app här.


Alexandra Edman

070-379 13 97
alexandra.edman@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan