Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Centrum

Arbogas mörka historia träder ut ur skuggorna

Lagom till allhelgonahelgen är det premiär för en helt ny teatervandring i Arboga. ”Skymning över Arboga” bjuder både på verkliga berättelser samt en och annan skröna som får det att krypa i kroppen.

Mörkervandringen "Skymning över Arboga" har premiär på torsdag. Från vänster syns Bo Sporre, Emelie Hertzman, Sebastian Wihlstrand och Lisen Hertzman.

Bild: Erik Inge

Annons

Bakom vandringen står Arbogateatern.

- Den här idén har funnits i mitt huvud länge, berättar Emelie Hertzman som står för manus men som även medverkar som skådespelare.

”Skymning över Arboga” berättar stadens mörka historia – om mördare, dödsdömda och olycklig kärlek – från medeltiden fram till 1800-talet. Mycket efterforskningsarbete har lagts på att hitta ”de hemska historierna”.Det har trots allt runnit en del blod längs med Arbogas gator. Avrättningsplatsen låg på Brattberget.

- Men faktum är att det skickades brev till från Stockholm till domaren i Arboga i vädjan om att avrätta fler, säger Emelie. Som arbetande stadsguide har hon sedan tidigare god koll på Arbogas historia.

Men för flera av de andra i teaterensemblen kom några av berättelserna som rena ögonbrynshöjare. Exempelvis att Sveriges första dokumenterade åtal för häxeribrott ägde rum i Arboga den 18 november 1471.

Annons

Annons

- Det tyckte jag var intressant. Det var långt före häxjakten, konstaterar skådespelaren Bo Sporre.

Ensemblen består av fem skådespelare ur Arbogateatern och fem teaterelever från Kulturskolan i Arboga. Dessutom kommer skådespelaren Lisen Hertzman att framföra eldkonster.

Just nu håller man på att planera hur.

- Vi har bland annat funderat på att sätta eld på Emelies händer, säger Lisen.

- Jag kommer att bjuda på allt från de små spännande lågorna till de största eldmolnen, tillägger hon.

Bara det inte tar eld i någon av skådespelarnas kostymer. Sammanlagt gör de tio aktörerna 32 (!) roller – och har lika många ombyten. Emelie Hertzman har sytt upp ett 15-tal kostymer bara till den här uppsättningen. Alla lika autentiska.

- Det är viktigt för helhetsintrycket. Det har också blivit lite av vår ”grej” som teatergrupp att ha verklighetstrogna kläder, säger Emelie.

Emelie Hertzman står för manus och kostym.

Bild: Erik Inge

”Skymning över Arboga” går mellan Heliga Trefaldighets kyrkan och Ahllöfsparken och tar cirka en timme beroende på antalet besökare. Arbogateatern har satt en åldersgräns från 7 år och uppåt. Vandringen kan trots allt vara lite läskig om man är mörkrädd.

Annons

- Det är ingen spökvandring. Det är inte så att vi hoppar fram och skräms. Men det får gärna krypa lite i kroppen. Vi har kallat det mörkervandring, säger Emelie Hertzman.

"Skymning över Arboga" har premiär torsdag 3 november klockan 19.00.


Erik Inge

0221-365 95
erik.inge@mittmedia.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy