Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Odensvi

Byarna fixar fibern själva när Telia sviker

Drygt 500 hushåll utanför Köping har slagit sig ihop för att själva ordna fiber när Telia skrotar den gamla koppartekniken.

Markus Nyberg och Bengt Sundeck ser till att glesbygden får fiberuppkoppling. Bakom dem syns en av de stationer för telefoni som Telia kommer att stänga av.

Bild: Anders Brage

Annons

I slutet av november stänger Telia av telefonerna för flera hushåll i gelsbygderna norr om Köpings tätort. För de boende hänvisar Telia i stället till mobila bredbandslösningar.

– Det är för dålig täckning för att det ska fungera, konstaterar Markus Nyberg i Solberga.

– Släpper man på datatrafik från alla de berörda hushållen så kommer kapaciteten inte heller att räcka till telefoni, trygghetslarm och annan viktig trafik.

Annons

Markus blev besviken när det stod klart att Telia inte skulle erbjuda fiberdragning i stället för den gamla koppartråden. Han satte igång ett arbete för att få med hushållen på en utbyggnad i egen regi och har sökt bidrag från länsstyrelsen för att få ned kostnaderna.

Han berättar att han till en början hoppades kunna köpa loss de kabelkanaler och kopplingsstationer som Telia nu lägger ned - men att Telia inte varit intresserade alls.

Annons

– Vi kommer att behöva gräva ned varenda kabel igen i stället för att trycka in modern fiber i deras kanaler. Mycket konstigt, tycker Markus.

Arbetet med att köra igång ett eget projekt började med Lersäter och Rölö med omnejd och sedan kom Gisslarbo och Kölsta. Ändå var de inte stora nog som projekt i våras när Länsstyrelsen skulle fördela fiberpengarna och det blev inget stöd då.

Det var då han fick kontakt med Bengt Sundeck från byalaget i Västra Skedvi, som hade drygt 100 fasta hushåll och ett stort antal fritidshus dessutom. De två projekten har nu slagits ihop och i dag bildar de ett stort projekt med 550 hushåll.

Här i områdena norr om Köpings tätort har projektet i dag samlat 90 procent av de fasta hushållen.

– Vi är ett av de större projekten och jag vet att vi tävlar med 10 andra projekt om de 30 miljoner i stöd som länsstyrelsen har att dela ut nu i höst, berättar Markus och Bengt när vi träffas på Kolsva Bibliotek, där de just plockat fram projektkartan på datorn.

Annons

Projektet har goda chanser att få stöd, vilket skulle få ned anslutningskostnaderna till runt 20 000 per hushåll. Får man in fler intresserade under tiden fram till jul, då länsstyrelsen ska ge besked om vilka områden som får stöd, så sjunker priset ytterligare. Bengt och Markus hoppas att folk hör av sig och påpekar att byalagets hemsida vskedvi.se har alla kontaktadresser som behövs.


Anders Brage

0221-365 66
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy