Annons

Annons

Annons

Centrum

Här är Arbogas största utmaningar inför framtiden

Arboga står inför stora utmaningar i framtiden. Under en heldag fick företagarna chansen att diskutera framtiden tillsammans med politiker och tjänstemän.
- Vi behöver en befolkningsökning för att klara framtidens utmaningar, säger kommunalrådet Anders Röhfors (M).

I samtalsgrupper fick deltagarna chansen diskutera framtidens utmaningar. Annica Gustafsson, näringslivsutvecklare, berättade bland annat om hur viktigt det är att komma ut och träffa företagarna.

Bild: Kristofer Ström

Arboga i Centrum, Företagarna och kommunen bjöd under torsdagen in till seminarium om Arbogas viktigaste utmaningar fram till 2030. Mycket av dagen handlade om att tillsammans identifiera de stora utmaningarna, men också inspireras av föreläsare med goda råd.

- Redan hur man blir bemött i förskolan slår igenom på hur näringslivsklimatet upplevs, säger Jonas Iverall, näringslivschef i Trosa kommun.

De senaste åren har Trosa placerat sig bland de fem högst rankade kommunerna i Svenskt Näringslivs årliga ranking. Mycket har handlat om om att våga lyfta fram de goda exempel som finns även lokalt.

Annons

-Det sker så mycket bra saker lokalt och en viktig del är att berätta om de fantastiska företag som finns. Bland annat för blivande elever eftersom det finns många spännande jobb att söka här i Arboga om man har rätt utbildning. Det här är ganska anonymt än i dag för många, menar Göran Dahlén, näringslivschef i Arboga.

Annons

Jonas Iverall berättade under tordagen om ett lyckat koncept i Trosa där elever med drömmar redan i ung ålder får chansen att träffa förebilder.

-Vill man exempelvis bli pilot så ska man få träffa en pilot. Låter juristyrket intressant så ska man få chansen att träffa en av våra civiljurister, säger Iverall.

Betydelsen av torsdagens seminarium lyftes fram av Günther Mårder, VD på Företagarna.

-Sådana här diskussioner är viktiga för att lyfta fram vad man kan göra lokalt. Det växer fram många småföretag i Arboga. Jag tror att det finns omkring tusen soloföretagare i dag. Diskussionerna har handlat mycket om hur man ger soloföretagen förutsättningar att växa och göra sina första anställningar. Det är viktigt att företagare över olika branschgränser möts. Det är då de mest spännande idéerna kommer upp, menar Mårder.

Enligt kommunalrådet Anders Röhfors (M), står Arboga inför spännande utmaningar.

-Eftersom vi har en målsättning att öka befolkningen är en stor utmaning att se till att det byggs nya bostäder i Arboga. Vi har ju kommit i gång vilket känns jättebra. Sedan handlar det om hur vi ska få företag att växa i Arboga, säger Röhfors.

Enligt Svenskt Näringslivs ranking ligger Arboga bra till när det kommer till tjänstemannasidans stöd till företagen i Arboga, men politiken kan göra mer enligt statistisken baserad på företagarnas upplevelser.

Annons

Annons

-Jag tycker att det här är jätteviktigt och jag brinner ju för företag. Har vi framgångsrika företag så kommer ju arbeten och det blir en rik kommun. Det handlar ju om vår ekonomi i slutändan. Det är ju företagen som skapar jobben och inte vi, säger Anders Röhfors.

Gühnter Mårder, VD på Företagarna, föreläste under torsdagens seminarium.

Bild: Kristofer Ström

Jonas Ivervall, näringslivschef i Trosa, föreläste om hur hans kommun lyckats hamna så högt upp på Svenskt Näringslivs årliga ranking.


Kristofer Ström

021-199232
kristofer.strom@mittmedia.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan