Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

De kan få ge namn till lokal gata eller plats

Författare, lärarinnor, politiker och kompositör. Alla har de gjort en insats för Arbogas historia. – Jag har tänkt på det här i flera år och nu har jag lämnat in mitt förslag, säger Hans Almgren.

Sven Kock kompositör och musikskapare med lärarinnan Bertha Karning. Bilden är från Arboga Museums fotoarkiv.

Bild: Okänd/tillhör Arboga Museum

Annons

Hans Almgren brinner för den lokala historien. I ett medborgarförslag till kommunen har han utsett några personer (se faktaruta) som han anser haft historisk betydelse för Arboga med omnejd.

– Nu vill jag att de ska få egna gatunamn och jag har äntligen planterat idén hos beslutsfattarna, säger Hans Almgren.

Det var viktigt för honom att personerna som han har hoppats ska förevigas med sitt namn på en gata eller offentlig plats i Arboga inte bara ska vara född i Arboga, utan de ska ha gjort något för Arboga.

– Ta Sven Kock, när han kom till Arboga så lyckades han på ett år och tre månader starta och bygga upp musikskolan i Arboga. Tänk vilken betydelse den har haft för många här i bygden. Den hade tagit flera år till att bygga om det inte varit för honom. Och lärarinnan Bertha Karning också känd som Tora Karne som Liberetto författare till operan Prinsessan på ärten och som Kock musiksatte och som drog fulla hus på Engelbrektsskolan i april 1945, vilken insats, säger Almgren.

Annons

Annons

Han hoppas att namnförslagen kommer diskuteras i rådhuset.

– Jag vill att de ska finnas där i en skrivbordslåda, så när Arboga växer och nya gator och offentliga platser kommer till så ska de välja någon av dessa historiska personer. Det är viktigt för framtiden, när de gett namn åt en gata, så finns det något att berätta om 100 år, säger han.

Medborgarförslaget i korthet


Helga Sundborg

– ämneslärarinna som var aktiv i föreningen för kvinnors politiska rösträtt FKPR. Helga Sundborn valdes 1912 in i stadsfullmäktige och blev då den första kvinnan som satt i en politisk församling i Arboga.


Mary Reuterswärd

– hon blev 1938 invald som kommunalnämndsordförande i Arboga landsförsamling och därmed den första kvinnliga kommunalnämndsordförande i Sverige.


Bertha Karning/Tora Karne

– lärarinna och diktare i Arboga. Tora Karne hennes pseudonym skrev poesi om näckstenen.


Sara Videbeck

– glasmästardottern Sara Videbeck är en litterär person ur Carl Jonas Loves Almqvists roman Det går an (1839). Sara Videbeck övernattar en natt i Arboga.


Jacob Lohman

– författare som ses som en stor historieberättare. Skrev bland annat Arboga känning (1737). Han skrev även om 1700-talets Arboga och äldre historia.

Annons


Sven Kock

– den danske musikpedagogen och kompositören. Sven Kock var våren 1944 initiativtagare till Arboga musikskola.


Emil Olovson

Annons

– glasblåsare som åren vid sekelskiftet 1900 var ordförande i Arboga arbetarekommun och redaktör för tidskriften Glasblåsaren. Under storstrejken 1909 valdes han till strejkordförande i Arboga. Han blev senare chefredaktör för Västmanlands Folkblad och socialdemokratisk riksdagsledamot.


Lasse Maja

– tjuven, mästerrymmaren och författaren Lars Molin (”Lasse Maja”) har berikat Arbogabygden med många sägner och skrönor. Han ligger begraven i stadens gamla kyrkogård.


Källa:
Utdrag ur medborgarförslaget skrivet av Hans Almgren


Alexandra Edman

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy