Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Köping

Skolutflykter stoppas efter vargattack

Efter en vargattack mot älg nära Odensvi skola förbjuder rektorer all skogsverksamhet på obestämd tid. Familjer i området fruktar attacker mot barn och ifrågasätter bristen på information.

Eleverna och förskolebarnen förbjuds att gå till skogen i fortsättningen efter den senaste vargattacken.

Bild: Lennye Osbeck

Annons

Den 25 februari attackerade vargar en älg drygt en kilometer från Odensvi skola. Efter samtal från oroliga familjer förbjuder skolan samtliga besök till skogs för låg- och mellanstadiebarn. Även förskolechefen Ann-Charlotte Björnsson ställer in alla planerade besök för de minsta barnen.

– Vi har inte fått någon information alls om vare sig attacken eller hur man ska bete sig om man möter en varg, säger förskolechefen Ann-Charlotte Björnsson.

Inte heller rektorn på Odensvi skola har blivit kontaktad av länsstyrelsen:

– Jag tycker det är konstigt. De vet ju om att det har blivit ett vargrevir runt oss. Vi är ute med barnen i skogen och borde få något slags utskick så vi kan prata med barnen om hur man beter sig om man möter en varg, säger Gun-Marie Persson, rektor.

Annons

Föräldrar har hört av sig till henne i oro för sina barn, och det är därför rektorn nu väljer att dra in all utomhusundervisning i skogen.

Annons

En av familjerna som fruktar vad kan hända framöver är familjen Sköld. När de flyttade till huset i Odensvi fanns inga vargar i området. I dag bor de ofrivilligt mitt i Färnareviret som enligt länsstyrelsen troligen bildats de senaste fem åren. Länsstyrelsen har identifierat minst sex vargar som lever i reviret, och de lever nära inpå människorna i Odensvi.

– Vi går ogärna ut när det är mörkt, och det är mer tveksamt nu om Moa och Martin får vara ute och leka, det känns inte bra längre, säger pappa Magnus.

Den senare älgattacken inträffade ett par hundra meter från deras hus, och familjen kan ibland se vargar från köksfönstret.

– Jag vill inte höra när folk säger ”skyll dig själv som bor på landet”. Jag tror inte att de som bor i en stad förstår hur det känns, det är så olustigt, säger morfar Sören Blomkvist.

Han och Magnus ifrågasätter dels det faktum att vargstammen får spridas fritt, men också den enligt dem nästintill obefintliga information som gått ut från länsstyrelsen.

– Om de nu ska satsa miljoner kronor på att ha vargar runt oss så måste länsstyrelsen gå ut med information till oss som bor mitt i reviret om riskerna, säger Magnus.

Vargar skräms generellt av oljud och stora rörelser men Magnus oroar sig för byns barn som är små, vet inte hur de ska bete sig och kanske utgör ett hot på annat sätt.

Annons

– Jag vill bara inte få samtalet om att något hänt mina, eller någon annans barn, säger han.

Martin och Moa Sköld går på Odensvi skola och bor några hundra meter från platsen där älgen dödades. Här med pappa Magnus Sköld och morfar Sören Blomkvist.

Bild: Ellinore Wolf


ELLINORE WOLF

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy