Annons

Annons

Annons

Köping

SaraClaes om att vara sig själv på Ullvi

Under flera år gömde Claes Schmidt kvinnokläder som han bar i smyg. Ända tills han en dag fick kliva ut ur garderoben. I dag är han/hon en prisbelönt talare.

Inbäddat innehåll

Som ett led i temaveckan om Barnkonventionen, som Köpings kommun anordnar, blev den prisbelönte talaren Claes Schmidt/Sara Lund inbjuden till Ullvigymnasiet i tisdags för att hålla sin föreläsning ”Kvinnor, män och alla vi andra”.

Iklädd kort svart kjol, höga klackar och en tuff skinnjacka skred Sara Lund in genom entrén mot skolans aula till några elevers förtjusning, av busvisslingarna att döma.

Den två timmar långa föreläsningen handlade om mångfald och att få bli accepterad som den man är.

Annons

Den började trevande men tog snabbt fart, tack vare Sara Lunds humor och skånska röst, som liksom en kulspruta tog kål på de flesta fördomar om kön, sexuell läggning, etnicitet och funktionsnedsättning.Det sistnämnda tycker Sara Lund, för övrigt, är en märklig benämning: ”nedsättning” borde ju i stället ersättas med ”tillgång”.

Annons

Det var 1989 som Claes Schmidts fru upptäckte ett par nylonstrumpor som hon inte kände igen. Det, tillsammans med parfymdoften, fick frun att tro att Claes varit otrogen med en annan kvinna.

– Jag trodde det var slut då för då rasade min värld, berättar Claes Schmidt.

Men frun tog det bra och tyckte att det var lögnen som var det värsta, inte att Claes Schmidt var transvestit (intergender).

Men trots detta så tog det 14 år innan Claes Schmidt vågade kliva ut ur garderoben som Sara Lund.

–Den här pjäsen som alla spelar med i, som heter Normen, och där du förväntas spela rollen som kvinna och jag förväntas spela rollen av en man.. och sedan gör jag inte det! Då är ju jag en normbrytare. Jag gör något som du inte är van vid, men jag finns! säger Claes Schmidt.

Han tycker att det verkar finnas en bra stämning på Ullvigymnasiet. Själv skulle han aldrig vågat gå klädd som kvinna på 50-talet.

Då fanns inte homosexuella eller rullstolsburna. Eller, de fanns men gömdes undan, menar han.

– Därför kan man inte säga att det var bättre förr, säger Claes Schmidt/Sara Lund, som tycker att det är de yngre som för utvecklingen framåt:

Annons

– Jag tror att många unga har mer förståelse om detta än vad vi vuxna har. Det som är viktigt är att de ska vara sig själva för alla andra är redan upptagna.

Eleverna Arvid Öberg och Olle Falk tyckte att föreläsningen var bra och att den visade på att det är okej att komma fram som homo- eller bisexuell, transvestit, tillhöra en minoriet. Kort och gott; vara den man är.

Olle Falk var positiv till skolans satsning:

– Det tycker jag är väldigt bra för folk måste bli upplysta om det här, säger han.


Julia Blomgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan