Annons

Annons

Annons

Annons

Arboga

Vakttornets öde avgörs i New York

Försäljningen av Jehovas Vittnens anläggning i Arboga är nära.
– Vi har skickat ett skriftligt bud till huvudkontoret i New York som ska godkänna köpet, avslöjar mäklaren Jan Börjesson.

Nära försäljning. En försäljning är nära enligt mäklaren Jan Börjesson som på uppdrag av Jehovas Vittnen arbetar med affären.

Annons

Flera spekulanter har visat sitt intresse för Jehovas Vittnens anläggning vid Vinbäcken, men de flesta har inte varit tillräckligt seriösa enligt Jan Börjesson på Swedbank kommersiella fastigheter.

– Det har handlat om lyckosökare som vill hyra lokalerna för att i sin tur hyra dem vidare. I 80 procent av fallen har det handlat om att hyra ut lokalerna till Migrationsverket. De här lokalerna är egentligen i för fint skick till det ändamålet, anser Jan Börjesson.

De flesta spekulanter som besökt anläggningen i Arboga har slagits av hur rent och välskött det har varit.

Enligt Arbogabostäders VD, Lars Johansson, är det svårt att hitta lokaler med samma fina standard. Men ganska tidigt slog kommunen fast att lokalerna var alldeles för stora och skulle bli för dyra att renovera för att göra till äldreboende.

Annons

Annons

Trots det är det många Arbogabor som tycker att kommunen bör tänka om och satsa på äldreboende vid anläggningen.

– Vi var ut direkt och tittade när anläggningen var till salu. Det handlar om fantastiska lokaler men att bygga om dessa skulle kosta lika mycket som att bygga nytt, menar Olle Ytterberg, kommunalråd i Arboga.

Hade Jehovas Vittnens lokaler funnits i en större etableringsort än Arboga skulle försäljningen ha gått mycket snabbare enligt mäklaren Jan Börjesson som jobbat med affären under hela 2013.

Potentiella köpare bryr sig enligt honom inte alltid om vilka lokaler det handlar om utan vill komma till en större tillväxtort än Arboga.

Trots det är han till viss del förvånad över att vissa inte valt att slå till.

– Jag trodde att vi skulle kunna få intressenter som exempelvis Samhall eller Kriminalvårdsstyrelsen, säger Jan Börjesson.

Swedbank är i alla fall nära en lösning och enligt Jan Börjesson kan affären bli klar inom några veckor.

– Jag kan säga som så att det finns två huvudintressenter och det har gått i väg ett skriftligt bud till Jehovas Vittnens huvudkontor i New York som ska godkänna en av intressenterna. Jag hoppas att allt är klart under mitten av mars, säger Börjesson.

Vilken prissumma det landar på vill han i dagsläget inte säga.

Enligt uppgifter till Bbl/AT under sommaren förra året var fastigheten värderad till 75 miljoner kronor.

Annons

Det anbud som är skickat är långt ifrån optimalt enligt Jan Börjesson.

– Det är för tidigt att säga vad prissumman landar på och vi har en till spekulant vi lurar på som kan bjuda över. Jag tror säkert att det kan bli klart inom 14 dagar, säger Börjesson.

Annons

Vakttornet i Arboga

Anläggningen i Arboga byggdes i början av 1980-talet av cirka 5 000 frivilliga. Verksamheten innehöll bland annat ett tryckeri och blev Jehovas Vittnens huvudanläggning i Sverige.


2012 kom beslutet att samordna verksamheterna i Norden och Arbogaverksamheten lades ned.


Huvudort i Norden är numera Holbaek i Danmark.


Fastigheten i Arboga är 12 hektar stor och själva byggnadernas storlek ligger på drygt 23 000 kvadratmeter. Den innehåller 76 lägenheter om 35 kvadratmeter styck.


Sex av lägenheterna är ”sjukhusinredda”. Om det inte räcker går det att konvertera 78 av de 84 kontorsrummen till bostadsrum.


Till det kommer hörsal, föreläsningssalar, grupprum, friskvårdsutrymmen, verkstadsutrymmen med mera.


På den stora tomten finns ett elljusspår för den som vill motionera. Anläggningen värms upp med fjärrvärme men det finns reservaggregat med oljepanna och skulle elen gå finns det både dieselgenerator och batteri för nödbelysning.


Till detta också ett garage för 35–40 bilar.


Ellinore Wolf

0221-36584
ellinore.wolf@bblat.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan