Annons

Annons

Annons

Köping

Stållinor rasade runt Mattias - varning fastnade i svararen

Flera ton stållinor rasade ner på en gård utanför Köping i samband med rivningen av kalklinbanan. "Rena turen att varken jag eller hästarna träffades", säger Mattias Sjölund.

Mattias Sjölund var nära att få flera ton stållinor över sig.

Bild: Magnus Westberg

Annons

Plötsligt rasade flera ton stållinor över hagen – bara några meter från Mattias Sjölund. – Ren tillfällighet att jag stod vid ”rätt” grind”, berättar han om händelsen i tisdags när flera ton tunga linbanelinor slog ner bara meter ifrån honom.

– Först hör jag att det liksom sjunger till i linorna, och sedan ser jag hur linorna börjar dansa. Därefter lugnar det ner sig. Men så åker de upp och ner som en piska, berättar han.

Annons

Mattias bor på en gård i Granö mellan Köping och Kungsör tillsammans med sin fru Carina och deras tre barn. Att en rivningsfirma håller på att riva ned kalklinbanan har de naturligtvis varit informerad om, och delen som löper över deras gård var till en början planerad att tas bort i måndags.

– Vi fick information i förra veckan om att de skulle dra bort linorna här då. Jag tog bort hästarna från hagen ner till sommarhagen. Vi hörde inget från firman, vilket gjorde att jag tog upp hästarna igen, eftersom de har mat och vatten här, berättar Mattias.

Annons

Rivningen skulle sedan ske på tisdagen, sades det. Mattias förde bort familjens hästar igen, men när han kom hem strax före 16-tiden var inget gjort då heller. Han förberedde återigen för att ta tillbaka hästarna till vinterhagen, där stållinorna löper ovanför. Mattias tände belysningen och förberedde med grindarna.

– Om jag börjat med den andra... Ja, det var en ren tillfällighet att jag stod vid ”rätt” grind.

Stållinorna slog i en skogsdunge och i ett badkar intill hagen.

Mattias är starkt kritisk till att rivningsfirman brustit så rejält med såväl i sin information som i sin säkerhet. Det fanns inga avspärrningar, varken på gården eller vid de mindre grusvägarna eller gångstråken/ridvägarna i närheten.

– Jag lyssnade av min telefonsvarare vid 17-tiden, och då hade firman lämnat ett meddelande vid 15-tiden om att de ska börja klippa linorna, berättar Mattias.

Niclas Gunnarsson, chef för Rivtjänst Örebro AB som fått uppdraget att riva ned stållinorna, erkänner att man kunde skött det hela bättre.

Annons

– Vi ringde Mattias, men då han inte svarade lämnade vi ett meddelande. Därefter åkte vi upp och tittade, det var inga hästar kvar. Men självklart, med facit i hand, skulle vi haft en vakt som stått hos honom.


Magnus Westberg

021-19 92 39
magnus.westberg@vlt.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan