Annons

Annons

Annons

Köping

Varg tar katter i Kolsva

Varg går in i samhället nattetid och katter försvinner. Tidigt i tisdags morse var Kolsvabon Bernt Bergsten nära köra på en varg som lufsade med en död katt i munnen över Bergslagsvägen.

Han rapporterade iakttagelsen till länsstyrelsen som bekräftar för Bbl/AT att flera liknande händelser meddelats från Kolsva på senare tid.

– Vi har ytterligare en konkret observation där en kattägare såg en varg ta katten ute på gården, säger Pierre Ahlgren, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen.

Till det ska fogas misstankar om vad som kan ha hänt med försvunna katter i samhället.

Annons

– Det här dock inte till vanligheterna att varg tar katter. Det är mer vanligt att lo gör det, menar Ahlgren.

Annons

Länsstyrelsen har sänt medarbetare till Kolsva för att få händelserna bekräftade. Men hittils utan att finna spår av varg eller av något byte.

– Det bästa vore givetvis om någon fångar vargen på bild.

Den möjligheten hade inte Bernt Bergsten när han minuterna före klockan 06 i tisdags morse tvingades göra en kraftig inbromsning på Bergslagsvägen.

Vargen kom upp från parallellgående Ålundavägen från Hedströmshållet och sprang över Bergslagsvägen med en död svart katt i munnen.

– Den lufsade över vägen mot Parkskogen.

Du är säker på att det var varg?

– Ja, jag har sett varg förut i skogen uppe i Färnareviret. Det här var en högbent stor ljusgul varg. Så hädanefter tar jag in mina två egna katter på nätterna.

Pierre Ahlgren vid länssstyrelsen uppmanar ortsborna att vara lite uppmärksamma efter att den här varg- och kattproblematiken blivit känd.

– Det är inte lätt att få någon rätsida på det här. Vi måste få bekräftelser innan vi kan ta ytterligare beslut.

Besluta om vadå?

– Ja, antingen skrämselåtgärder eller i andra hand skyddsjakt. Men innan något sådant kan ske måste allt vara noga dokumenterat.


ULF ENEROTH

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan