Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lång livslängd har din cykelhjälm

Cykelhjälmen blir gammal och behöver bytas ut vart femte år. Det säger Mikael Hallgren från Kungsörs SK, som här ger sina bästa tips för att veta när det är dags att skrota hjälmen.

Annons
Cykelhjälmen blir gammal. Mikael Hallgren från Kungsörs SK visar när det är dags att skrota hjälmen.

Den består av frigolit som utsätts för värme, kyla och stötar. Men utan synbara märken kan den tyckas fulllt användbar trots att cykelhjälmen har några år på nacken.

– Frigolit är ju en form av elastiskt material. Den blir sprödare ju äldre hjälmen blir och skyddar inte lika bra. Jag rekomenderar att man byter ut hjälmen vart femte år, säger Mikael Hallgren, aktiv cyklist sedan 20 år och tränare i Kungsörs SK sedan 2003.

För honom är hjälmen a och o och som han säger ”en billig livförsäkring” och ”ett måste”.

– Så fort man upptäcker skav eller jack ska hjälmen bytas ut omedelbart. På samma sätt om limmet har släppt i fogarna eller om man upptäcker sprickor i plasten på hjälmens ovansida, säger Mikael och visar sprickorna i den nötta cykelhjälmen från 2004. Ett skräckexempel.

– Den skulle jag inte rekomendera någon att använda, säger han.

Har man dessutom cyklat omkull är det inget att diskutera, då ska hjälmen slängas direkt, även fast det inte finns några synliga skador på den.

För bästa skydd ska hjälmen sitta mitt på huvudet för att den ska kunna skydda nacke, tinning och panna.

– Om man skakar på huvudet ska inte hjälmen dallra runt även om man inte spänt den. Den ska sitta tight på huvudet, säger Mikael.

För att hitta rätt i hjälmdjungeln finns det några saker att tänka på.

CE-märkningen (som betyder att tillverkaren eller importören intygar att produkten uppfyller EU:s grundläggande säkerhetskrav) är viktig, men, trots märket innebär den inga säkerhetsgarantier.

– CE-märkningen behöver inte betyda en säker hjälm. Ska man köpa ny cykelhjälm är det bästa att söka runt på nätet eller gå till den lokala cykelhandeln för råd. Det finns alltid bättre och sämre hjälmar, säger Mikael.

Men det finns ytterligare en regel, som kanske lätt glöms bort.

– Den bästa hjälmen är ju faktiskt den som används, säger Mikael.

Annons
Annons
Annons