Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runa är den nya tidens författare

”Av barn för barn” det är tanken med 9-åriga Runa Sivertsens böcker som givits ut som e-böcker för iPad och iPhone.
– Tanken är att fler barn ska kunna ge ut böcker, säger Tomm Sivertsen, pappa och grundare till e-förlaget pliplopbooks.com.

Annons
familjen med eget förlag. Mamma Lucia och pappa Tomm tillsammans med barnen Runa och Mia.

Det var i början av förra året som Runa började skriva, illustrera och häfta ihop A4-sidor till fler och fler böcker. Där väcktes tanken om en e-bok. Nu har tre böcker, översatta även till spanska och engelska, lanserats på det nystartade förlaget. Böckerna finns tillgängliga genom Apples iBookstore. En bokaffär som finns över hela världen.

– Vi tyckte att det skulle vara en intressant grej att ge ut böckerna. Genom det digitala formatet når vi fler. Det finns många vuxna som skriver för barn men det finns inte barn som skriver för andra barn. Det blir en intressant nisch, säger Tomm Sivertsen, som själv arbetar som grafisk formgivare och artdirector och har kunskaper för att själv producera böckerna.

– Man behöver inte vänta i 25 år för att ge ut en bok, säger mamma Lucia Sivertsen och fortsätter:

– Det gäller att bevisa att även barn har förmågan.

Runa, är inne på sin fjärde bok i serien om Smilla. En flicka som i böckerna bland annat fyller år och går till bibblan. Illustrationerna har hon gjort själv och till varje bok finns en egen liten låt, inspelad med Runa och lillasyster Mia. Tomm har även konverterat hennes handstil till ett eget teckensnitt, allt för att få böckerna så genuina som möjligt.

– När jag har tråkigt kommer fantasin. Jag kan komma på någonting när jag sitter och ritar till exempel, säger Runa och ler lite blygt.

Har du någon speciell plats när du skriver på dina böcker?

– Oftast sitter jag på kontoret om pappa är där för då kan han hjälpa mig att komma på vad jag ska skriva. Annars sitter jag i köket hos mamma, säger Runa.

Du vill alltså ha någon att bolla idéer med medan du jobbar?

– Ja.

För Runa är yrkesvalet enkelt. Hon kan redan kalla sig barnboksförfattare men i framtiden vill hon som hon själv säger, ”skriva tjockare böcker”, kanske deckare. Runa läser mycket och Lasse Majas Detektivbyrå är en stor favorit.

– Jag blir inspirerad av deckarböcker, säger Runa.

Genom e-böckerna är det lättare att nå ut till fler. Som Tomm säger är inte ”mediet budskapet”.

– Det behöver inte vara pappersböcker. Genom detta når vi publiken mycket snabbare. Som förlag just nu har vi inte möjligheten att ge ut böcker i fysiskt format. Vår vision är att kunna främja och öka intresset för läsning i familjen nu även genom iPads och iPhones. I slutändan handlar allt om att berätta sagor, säger Tomm.

Förlaget har hört av sig till skolor där man använder iPad.

– Man har kommit på att det är ett bra verktyg, säger Tomm.

Förhoppningen är att fler barn ska höra av sig och börja skriva för förlaget.

– Det finns så många barn som är duktiga på sång, musik, dans och så vidare, men de som är bra på att skriva då? Det finns säkert massor av barn därute som har förmågan och vill göra det här, säger Lucia.

I dagsläget finns tre e-böcker om Smilla digitalt på iPad och iPhone. Även Runas handstil är konverterad till ett eget teckensnitt.
I dagsläget finns tre e-böcker om Smilla digitalt på iPad och iPhone. Även Runas handstil är konverterad till ett eget teckensnitt.
Runa Sivertsen visar stolt upp en av sina böcker på familjens ”padda”.
Annons
Annons
Annons