Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Nytt försök att snärja den gula vattenväxten

I ett projekt testar man att bekämpa sjögullet i Mälaren manuellt genom liar på ett avgränsat försöksområde. Kommunekolog Christina Schyberg tror på att kunna bekämpa cirka 10 procent av beståndet utanför Kungsör.

Vattenvadare. Mikael Malmehed, arbetar annars som lantbrukare men rycker in på diverse andra jobb när han får chansen. Frågan är vilket jobb som är blötast just nu?

De är nu inne på den tredje veckan i projektet sjögull. Iklädda våtdräkter med liar går kommunekolog Christina Schyberg tillsammans med Mikael Malmehed, inhyrd entreprenör från Mälarens Vattenvårdsförbund, och slår sjögullet längs med botten på ett område i höjd med Återbruket i Kungsör.

– Vi ville göra ett försöksområde där det är så pass grunt att vi kan gå och jobba i midjehöjd, förklarar Christina. Ett läns, lånat av räddningstjänsten i Kungsör, hjälper dem att samla upp växtdelarna, lägga dem i båten och sedan frakta delarna till land. För att sjögullet inte ska spridas ytterligare är det väldigt viktigt att delarna inte ligger kvar i vattnet påpekar Christina.

Projektet är ett försök för att se skillnaden mellan att bekämpa manuellt respektive maskinellt.

Läs mer i onsdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning, papperstidningen.

Eller köp tidningen elektroniskt för 10 kronor genom att klicka HÄR!

Annons
Annons
Annons