Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Nästan som att jobba på restaurang"

Under sommaren har totalt 12 sommarjobbare varit anställda på Kristinagården med start vecka 24. Robin Ahlin och Andreas Tillberg är de sista paret som jobbar under vecka 30. Ett bra jobb, är de båda överens om.

Annons

Robin Ahlin och Andreas Tillberg har snart jobbat klart sin vecka på Kristinagården när Bbl/AT träffade dem i fredags. Under helgen väntar guidning i Kung Karls kyrka.

– Vi har fått häften för att lära oss mer om kyrkan till våra guidningar, säger Robin, 17 år, som jobbar sin tredje sommar på Kristinagården. Kyrkguidningarna är inte det lättaste så där måste man garanterat plugga på för att kunna svara på kluriga frågor.

Tanken med sommarjobbet på Kristinagården är att det ska rikta sig till ungdomar mellan 14 och 18 - den åldergrupp som annars har svårt att få somarjobb. För Andreas, 15 år, är detta hans första sommarjobb.

– Det är jättebra att ha ett sommarjobb så man inte blir stillasittanade hemma, tycker han.

Killarnas arbetsuppgifter är bland annat att servera i caféet och på kyrkkaffet, baka, grilla vid grillkvällen och guida i kyrkan under helgen.

Båda är överens om att jobbet på Kristinagården är ett bra sommarjobb

– Det är lugnt och stillsamt för det mesta. Men det är olika. Ibland är det mycket att göra som till exempel på grillkvällarna, säger de.

Något som är sämre då? Jo, guidningarna kan ibland bli lite långtråkiga, tycker de.

– Det kan bli mycket dötid mellan guidningarna. Och så kan det vara mycket folk ena dagen och lite andra dagen så det blir lite ojämnt. Men då brukar vi spela kort, säger Robin och Andreas.

Pengarna är självklart en viktig faktor för sommarjobbarna och de är nöjda med vad de kommer att tjäna på sin vecka.

Vad ska ni göra med er lön?– Jag ska köpa delar så att jag kan bygga ihop en egen dator. Jag tycker det är jättekul att bygga datorer. Antingen ska jag köpa det eller en elgitarr, en Gibson Explorer, säger Robin och tillägger:

– Fast jag har sparat lite sedan tidigare sommarjobb också.

– Jag ska köpa nya saker till mitt trumset. Nytt skinn, nya cymbaler och nya trumpinnar. Om det finns pengar kvar ska jag köpa en dubbelpedal också, säger Andreas bestämt.

I höst börjar Robin i andra ring på Naturprogrammet på Ullvigymnasiet. Andreas börjar 9:an på Kung Karls skola.

Men framtiden då? Har de några drömjobb?

– Jag vill starta en bar i England. Det är en dröm jag har. Jag älskar bara England, säger Andreas.

– Jag vil flytta till Australien eller Japan och bli marinbiolog, säger Robin.

– Vi vill iallafall inte bo kvar i Sverige, säger de i kör.

Annons
Annons
Annons