Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Bouleveteraner har rätta knycken

Nere i gropen vid brandstationen hörs en del suckar, ett och annat ”fan”, skratt och dunsar när kloten träffar sanden. Varje onsdag kommer Kungsörs SPF:are (Sveriges pensionärsförbund) hit för att spela boule och umgås.

Full kroppskontroll krävs, när bouleklotet kastas iväg över sandplanen. Från början var boule en gammal militärsport där man spelade med kanonkulor, får Bbl/AT höra.

– Jag tyckte det var så roligt när jag spelade boule i Spanien, så då ville jag föra det hit, säger Nils Persmar som är en riktig bouleveteran. 1991 började de spela boule i Kungsör och förra året var det 20-årsjubileum.

– Vi var faktiskt bland de första i Västmanland som började med boule, säger Nils.

Kort och gott handlar boule om att kasta kloten så nära den så kallade ”lillen”, den lilla röda bollen, som möjligt.

– Vi håller inte så hårt på reglerna. Det här gör vi mest för social samvaro, säger Nils.

Idag berättar han att de är ovanligt få, 13 stycken, men att de annars brukar vara runt 20.

Planen har för dagen blivit preparerad av kommunen och blivit ordentligt tillplattad för att spelet ska bli så bra som möjligt.

– Den är riktigt bra, intygar Georg Hirtl och kastar iväg sitt klot.

Varför är det så roligt med boule?

– Det är ju egentligen sällskapet. Man har något att göra och det passar oss gamlingar. Man kan ju i princip sitta i rullstol och kasta. Armarna fungerar ju oftast, säger Nils och skrattar gott. Han menar att det i tävlingsammanhang aldrig är såhär trevligt på planen.

– Där får man inte säga ett knyst under matchen. Här får man ju hålla på och tråka litegrann, säger Nils och flinar.

Roligt att spela boule? Ja, det kan Bbl/AT:s reporter intyga som tillslut fick till ett bra kast, dock långt ifrån veteranernas säkra knyck. Vill man prova tipsar Nils om att köpa sex bouleklot på Clas Ohlson för 100 kronor. Vill man ha proffsklot? Ja, då går det på 900 kronor, säger Nils.

För första gången testar Bbl/AT:s reporter boule. Nils Persmar instruerar.

Isa Ericsson gillar boule och samvaron med de övriga tolv deltagarna. Här tillsammans med Georg Hirtl som är spänd över vart klotet ska hamna.

Komma så nära lillen som möjligt, det är målet. Idag tävlar de i tremannalag och då har man två klot var. I bakgrunden syns Gunni Gottardsson, i full färd med att krossa motståndarna med sitt klot.

Annons
Annons
Annons