Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succéskola fick nytt certifikat

Teknikcollege i Västra Mälardalen får ytterligare fem år. En som hittade sitt yrke där är Robin Halldin som gick ut därifrån 2008. I förra veckan var han tillbaka – som lärare.

Annons

Han älskar verkligen sitt jobb. Robin Halldin programmerar industrirobotar och tycker att det är jättehäftigt när han får robotarna att röra sig som han vill.

– Det här är mitt drömjobb. Jag skulle inte för allt i världen byta jobb. Jag älskar att programmera robotar. Jag ser direkt om jag gjort rätt, säger Robin Halldin.

Robin har fått sin grundutbildning på Teknikcollege i Köping. En skola som Köping, Arboga och Kungsör driver gemensamt tillsammans med industrin.

Just nu går det bra för skolan. Efter tio år har de fått ett förnyat certifikat på ytterligare fem år, se artikeln på nästa sida.

Läs också: Hårt arbete gav resultat

I Köping håller de till i röda barrackliknande byggnader i närheten till av Ullvigymnasiet. I lokalerna finns det avancerad teknisk utrustning som

Robin Halldin var elev redan vid starten 2006, han gick ut 2008. I förra veckan var han tillbaka på sin gamla skola i Köping. Men nu som lärare.

– Det är riktigt kul att vara tillbaka. Nu får jag lära lärarna, säger han och skrattar.

Han är automationsingenjör och jobbar i dag på Sejfo i Köping. Företaget har ett starkt samarbete med Teknikcollege, här hämtar företaget en del av sin arbetskraft.

Sejfo har, liksom andra företag, också satsat en del pengar på utrustning. Bland annat har de installerat en robotcell på skolan.

Läs också: Miljonsatsning

Robin Halldin undervisade i fredags Jan Ekmark, lärare och programledare, och Henrik Windahl, lärare, i avancerad programmering av robotar.

– Vi har ju mycket fokus på säkerhet här. Vi har också krav från näringslivet att ha rätt utrustning, säger Henrik Windahl.

I Västra Mälardalen ingår tio företag i samarbetet med Teknikcollege, bland andra Sejfo, Volvo, GKN, Saab och Gnutti.

Eleven Niklas Pickl går andra året på Teknikcollege. Han tänker bli industrielektriker.

– Det verkar vara jädrigt kul. Jag har gjort praktik på Volvo men också på Rörick. Det är roligt att hålla på med något med händerna, säger Niklas Pickl.

Han tycker om Teknikcollege eftersom det är en bra blandning av teori och praktik.

– Man lär sig så mycket, slösar inte bort tiden. Ibland är det svårt. Då får man klia sig i huvudet några gånger, säger han.

Teknikcollege har cirka 200 elever i Västra Mälardalen.

– Vi kan erbjuda sommarjobb till många av eleverna, säger projektledaren Janne Rautiainen.

Annons
Annons