Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarens regn sänker elpriset

Den regniga våren och sommaren har gjort att elpriset sjunkit till den lägsta nivån på 12 år. Vattenmagasinen har fyllts och i juli var elpriset hos Mälarenergi nere i 11,50 öre per kilowattimme.

Annons

Elkraftshandel. Från vänster Filip Lindberg, försäljningschefen Patrick Serra och Mattias Morin kollar dagens siffror.

– Det är exceptionellt lågt, säger Patrick Serra, som är försäljningschef för Mälar-

energis elhandel. Han påpekar dock att elpriset ser ut att vara på väg uppåt efter att ha varit väldigt lågt i juli och framför allt i juni (7 öre per kilowatttimme).

Kunder med rörligt elavtal har kunnat glädja sig åt låga elräkningar. Priserna på spotmarknaden, det vill säga det pris som Nord Pool, elbörsen i Oslo som ägs av de nordiska länderna, sätter som norm för elmarknaden, har gått upp och ned under året.

I mars låg priset på 28 öre per kilowattimme och i juli alltså 11,50 öre. Totalt, med påslag och skatter, var det rörliga priset nere på 55,43 öre per kilowattimme i juli.

Patrick Serra rekommenderar dock kunderna som vill slippa oroa sig för vinterns spotpriset att passa på nu att välja fast avtal. Mälarenergi erbjuder fast avtal på ett, tre och fem år.

– Ett exempel: Jag har ett avtal som går ut i januari. Då kan jag redan i dag när priset är lågt ringa och få ett fast avtal från januari 2013 till dagens pris, och behöver inte bekymra mig om spotpriserna i vinter, säger Patrick Serra.

Skatter och avgifter

Det elpris en genomsnittlig privatkund i Sverige betalar består till cirka 40 procent av elhandelskostnaden och till 20 procent av kostnaden för elöverföring, det vill säga för elnäten. 40 procent består av skatter och avgifter.

Elpriset består dels av priset på den nordiska

elbörsen Nord Pool, dels av energiskatten på 29 öre per kilowattimme som tillkommer i stora delar av

landet, bland annat hos Mälarenergis kunder.

Sedan tillkommer moms på 25 procent. Till sist kommer elbolagens påslag på några ören (hos Mälarenergi två öre i juli).

Annons
Annons
Annons