Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulden kommer aldrig att betalas

Fyra personer i Västra Mälardalen finns med bland de nio mest skuldsatta i länet. På Kronofogdens topplista för Västmanland ligger en 69-årig Arbogabo högst upp med en skuld på 35 miljoner kronor.

Annons

Bland de fyra högst skuldbelagda personerna i Västra Mälardalen sticker den 69-årige Arbogabon ut.

Hans skuld på drygt 35 miljoner kronor är 15 miljoner större än den skuld som tillhör tvåan i länet, en 66-åring i Hallstahammar.

– Det där är en gammal surdeg som jag inte tänker på så mycket i dag. Tiden går och det är länge sedan jag fick skulderna, det måste vara mer än 20 år sedan, säger 69-åringen.

Det fanns olika anledningar till att skulderna över huvudtaget uppstod.

69-åringens företag, som hade sin stomme i lantbruk och hästuppfödning utanför Arboga, gick i konkurs.

Några dåliga spekulationer på börsen bidrog också. Enligt 69-åringen gick det att låna massvis med pengar av bankerna precis innan börsen började svaja i början av 90-talet.

– När jag skulle ta det första lånet till lantbruket var det tänkt att fem miljoner skulle räcka, men på det glada 80-talet slängde bankerna nästan pengar på en när man ville ha hjälp med finansiering till något. De tyckte att jag kunde investera mer. Både banken och jag blev fartblinda.

När motgångarna drabbade Arbogabon var tonen från banken inte lika generös, menar han.

I dag kan han berätta för Bbl/AT om sina skulder, men han vill inte ha med sitt namn eftersom han tycker att de höga siffrorna ger en skev bild av skulden.

De som kände till hans situation när tingsrätten fastställde skulden 1997, kunde nog inte tänka sig hur mycket skulden skulle växa, säger han.

– Så stora var inte skulderna från början. När jag först hörde av mig till de som jag hade skulder till var de inte så intresserade av att komma överens. I stället såldes skulderna till finansbolag som tar 20 procent i ränta.

Att betala av skulden är ingen större idé för 69-åringen, tycker han, och frågan är vilken nytta en skuldsanering skulle göra med den övermäktiga skulden.

– Jag har vant mig vid det här och tycker inte att det tjänar något till att gå och tänka på det. Det har bara varit att acceptera det, och nu känner jag ingen ånger över det. Det blev som det blev, men det kunde lika gärna ha gått åt det andra hållet.

Vissa skulder försvinner

Att skulder växer till det abnorma tillhör vanligheten när de redan från början är omöjliga att betala. Men det är skillnad på skulder till staten, konsumentfordringar och andra skulder.

De flesta av de skulder som finns hos personerna på Västra Mälardalens topplista kommer inte att betalas, och de kommer inte heller att skrivas av.

Kronofogden kan dra en liten del från personernas lön och pension, men ofta växer skulderna okontrollerbart på grund av gigantiska räntesummor.

– En statlig skuld, som en skatteskuld, blir preskriberad efter fem år om inte Skatteverket går in och begär något annat. Däremot skulder till banker eller inkassoföretag blir aldrig preskriberade, utan försvinner först sedan en person har betalat eller avlidit, och man har gjort en utredning av dödsboet, förklarar Maria Holm, handläggare på Kronofogden.

En konsumentfordring, å andra sidan, försvinner redan efter tre år.

Annons
Annons
Annons