Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olympiskt jubileum formade gymmet

För hundra år sedan, 1912, arrangerades sommarolympiaden i Stockholm. Cykeltävlingen gick runt Mälaren med en depå i Köping. Nu blir olympiaden aktuell igen. Fem grabbar i trean på teknikprogrammet på Ullvigymnasiet visar upp det nyrenoverade gymmet på skolan, som de kallar just ”Depån”.

Annons
Prydligt klädda i skjortor och flugor visade gruppen upp det renoverade gymmet. Bakom dem syns en del av fototapeten.  Från vänster: Thim Jansson, Anton Sandegren, Jonatan Lawner, Emil Faulhammer och Niklas Persson.

Depån är resultatet av ett projektarbete som Anton Sandegren, Niklas Persson, Emil Faulhammer, Jonatan Lawner och Thim Jansson jobbat med under ett år.

– Vi började redan på vårterminen i tvåan att fundera på hur vi skulle gå till väga, säger Jonatan Lawner.

Idéen till projektet kom till en början från lärarna. De tyckte att gymmet på skolan behövde fräschas upp. För killarna kändes det som en kul grej eftersom de allihop idrottar. De började titta runt på internet på andra gym för att hitta inspiration, och skickade även ut enkäter i skolan för att få elevernas åsikter. Första prioritet blev en större spegel i rummet, som nu är tre gånger större än tidigare. En fototapet låg på andraplats.

– Vi vill lyfta fram att Köping hade en del i sommarolympiaden med hjälp av fototapeten, och sen låta det bli en röd tråd i rummet.

Fototapeten tog lång tid att sammanställa eftersom det krävdes tillåtelse från alla olika fotografer. Tanken med de svartvita bilderna är att de ska återknyta till sommarolympiaden 1912. Bilderna i färg är tagna i andra sammanhang på olika idrottsgrenar, som killarna valt i syfte att inspirera dem som tränar på gymmet.

I rummet har killarna målat rutor av grönt, rött och blått (som kan skymtas på bilderna) för att låta den röda tråden löpa genom hela gymmet.

Killarna sökte sponsorer men fick nej från alla håll, så projektet är enbart finansierat av skolan.

– Vi fick en budget på 30 000 kronor, och hela projektet slutade nog på cirka 29 000 kronor, säger Thim Jansson.

Gymmet var i stort sett färdigt till julen 2011, så när som på fototapeten som blev klar för cirka två månader sen. Grabbarna renoverade gymmet själva, och jobbade mycket på fritiden för att få det klart. Anton Sandegren axlade ledarrollen.

– Det var väldigt kul, och det kändes lätt att pusha på de andra eftersom jag är så idrottsintresserad själv, säger Anton Sandegren. Resultatet blev över förväntan tycker jag. Det var svårt att veta hur det skulle gå eftersom vi fick veta sent vilken budget vi skulle ha.

Till hjälp har killarna haft klassläraren Birger Eriksson och två handledare: Amanda Hermansson, designlärare, och Per-Åke Landerdahl, idrottslärare.

– Vi har tillsammans spånat ihop vad vi skulle skriva på väggen och vilka sorts motiv vi ville ha (se bilderna), men killarna har varit drivande hela tiden, säger Per-Åke Landerdahl.

Killarna vill motivera dem som tränar på alla vis. Texten lyder: ”Faster. Stronger. For longer.”
Fototapet. De svartvita bilderna på fototapeten ska återknyta till sommarolympiaden 1912. Den stora bilden föreställer Olympiadstadion i Stockholm.
Annons
Annons
Annons