Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan allt redo inför Hantverkets dag

På söndag är det dags för det 32:a Hantverkets dag i ordningen. Det mesta kommer att se ut som det alltid har gjort – men några nyheter kommer besökarna att bjudas på.
– Vi tycker det är viktigt att folk känner igen sig, säger Katarina Warg på Studieförbundet Vuxenskolan.

Annons

Välbesökt i fjol. När Hantverkets dag anordnades i fjol kom fler människor än någonsin innan. I år hoppas arrangörerna, med Katarina Warg från Studieförbundet Vuxenskolan i spetsen, på samma fina uppslutning.

Det är i vanlig ordning Gammelgården som står som skådeplats för Hantverkets dag. Evenemanget, som brukar vara välbesökt, slog i fjol rekord i antal besökare.

Då var det Anna Lindgren tillsammans med Kristina Ullväng som höll i spakarna, men inte i år. Lindgren har tjänstledigt och Ullväng har gått i pension, därför kommer Kristina Warg att vara ansvarig för årets Hantverkets dag.

– Det känns spännande att föra den här traditionen av gammalt hantverk vidare. Vi tänker inte göra om något till i år, utan vi låter det vara som det alltid har varit. Vi tycker det är viktigt att folk känner igen sig, säger Warg, som till vardags jobbar på Studieförbundet Vuxenskolan som arrangerar dagen tillsammans med Köpings museum.

Mellan 30 och 35 marknadsstånd kommer att göras i ordning på gräsytorna vid Gammelgården.

Där kommer det att finnas allt från keramik och knyppling till bakverk och inlagda grönsaker.

Nytt för i år blir ett stånd med skinntryck och ett annat som kommer att lära ut om byggnadsvård.

– Det är lite nya saker på gång, men annars kommer det ungefär att se ut som vanligt. Det som är lite kul är ju att Hantverkets dag blir mycket mer än en marknad. Här kommer folk att utföra hantverken på plats. Försäljningen kommer i andra hand, säger Katarina Warg.

I fjol bjöd dagen på bra väder vilket gjorde att hundratals besökare flockades kring marknadsstånden, fikat och alla andra aktiviteter. Katarina Warg och de andra arrangörerna hoppas att det ska komma lite mycket folk i år, men vet att en viktig faktor styr.

– Det är bara hoppas på bra väder. Vi har ju i och för sig våra trogna besökare, men skulle vädret bli fint kommer ju betydligt fler att komma och kanske stanna en längre stund, säger Warg.

Förutom marknadsstånd kommer även Bil- och Teknikhistoriska Samlingarna i Köping att visa upp bilar, Räddningstjänsten i Köping kommer visa upp sin gamla brandbil och det kommer att bjudas på dans.

– Det kommer att finnas något för hela familjen, säger Katarina Warg.

Annons
Annons
Annons