Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Kriminell fick lån på 3,3 miljoner

Sparbanken Västra Mälardalen har lånat ut 3,3 miljoner kronor till en brottsmisstänkt, grovt kriminell örebroare. Mannen är i dagsläget restförd hos Kronofogden med 1 249 868 kronor.

Kriminell ägare. Här är fastigheten i Örebro som 40-åringen köpt. Finansieringen av affären ombesörjdes av Sparbanken Västra Mälardalen.

40-åringen har ett digert brottsregister. Han har dömts för brott vid drygt 40 olika tillfällen och är för närvarande aktuell i flera olika utredningar. Bland annat är han misstänkt för bokföringsbrott och bedrägeri.

Vad som gör den beviljade krediten än mer anmärkningsvärd är att 40-åringen under 2012 inte hade en enda krona i inkomst. Under 2011 hade han en taxerad inkomst på 135 000 kronor från Försäkringskassan.

– Med hänsyn till banksekretessen kan jag inte uttala mig, kommenterar Mikael Bohman, vd för Sparbanken Västra Mälardalen.

Det nu aktuella lånet gäller ett fastighetsförvärv i Örebro som 40-åringen genomförde tidigare i år.

Redan 2010 köpte han fastigheten tillsammans med en 51-årig kompanjon och betalade 3 150 000 kronor. Finansieringen sköttes av Sparbanken Västra Mälardalen tillsammans med Swedbank Hypotek.

Men duon skötte inte betalningarna av räntor och amorteringar och till slut tröttnade banken och sade upp krediten till omedelbar betalning. Samtidigt vände sig banken till Kronofogden i syfte att driva in pengarna.

I det läget passade örebroduon på att kontakta en mäklare och lade ut fastigheten till försäljning.

Mäklaren nådde till slut en affär, med innebörden att 40-åringen helt enkelt löste ut sin kompanjon.

Till det ändamålet fick 40-åringen än en gång låna hos Sparbanken, dels till köpeskillingen på 1 615 000 kronor, dessutom ta över kompanjonens del av lånet men också se till att göra sig skuldfri på det gamla lånet.

Totalt fick 40-åringen låna 3,3 miljoner kronor mot säkerhet i fastigheten. Den 3 mars i år beviljades 40-åringen lagfarten.

Du ser inga bekymmer i att låna ut 3,3 miljoner till en grovt kriminell person, som har miljonskulder och dessutom inga inkomster?– Jag kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna med hänvisning till banksekretessen, upprepar bankchefen Mikael Bohman.

Är det förenligt med bankens affärsidé att finansiera ett fastighetsköp i Örebro?– Vårt kärnområde är Köping, Arboga och Kungsörs kommuner, men vi har affärer i en triangel mellan Västerås, Eskilstuna och Örebro.

I dagsläget är således 40-åringen föremål för utredning av nya brottsmisstankar.

Han har de senaste åren varit inblandad i två bolagskonkurser, ett callcenterföretag och en byggfirma, båda tidigare verksamma i Örebro.

Han figurerade också i utredningen kring Värmlands finans där flera personer med Hells Angels-anknytning åtalades och senare dömdes för ekobrott. 40-åringen har, enligt polisuppgifter, kopplingar till mc-gänget även om han formellt inte är medlem.

40-åringens skulder hos Kronofogden på drygt 1,2 miljoner kronor består till huvuddelen av skatter och avgifter. En redovisningsbyrå vill ha drygt 39 000 kronor. Ett finansbolag i Kopparberg har fordringar på 180 631 kronor medan Nordea väntar på ett få 129 346 kronor.

Annons
Annons
Annons