Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Krigshandling att röra akuten"

Striden om sjukhusets existens hettar till. Redan innan landstingsledningens sparförslag kommit hotar politiker i Köping med ”Öppet krig” om man ger sig på Köpings akutsjukhus.

Annons

Landstingets ekonomi är kaotisk och 180 miljoner kronor ska sparas, 70 miljoner redan i år. När som helst kan sparåtgärder offentliggöras. För att få snabb spareffekt tror alla att det krävs strukturella grepp. Dvs verksamheter måste skäras bort. Även om Västerås lasarett dragit över mest kan Köpings lasarett vara i fara.

Vid landstingsstyrelsens möte i onsdags angavs ”översyn av strukturen” som kommande åtgärder. Ola Saaw, moderat kommunpolitiker i Köping, ställde frågan om det också också omfattade tankar om nedläggandet av Köpings lasarett som akutsjukhus.

– Sjukhusdirektör Birgitta Bartholdsons blev svaret skyldig. Enda beskedet var att ”vi skall vända på alla stenar och det finns inga heliga kor i det här sammanhanget”. S-majoriteten hade ingen annan kommentar.

Ola Saaw är djupt oroad och flaggar redan nu för hårda tag.

– För vår del vill jag säga att den sten som innefattar Köpings lasarett som akutsjukhus inte är aktuell att vända på. Västmanlands Sjukhus Köping är en omistlig del av hälso- och sjukvården i västra Västmanland och skall så förbli.

Saaw säger vidare att han ser alla förslag om en nedmontering av hälso- och sjukvården vid Köpings lasarett som en krigsförklaring mot invånarna i Köping och övriga KAK-området.

Elizabeth Salomonsson, (S), är kommunstyrelsens ordförande i Köping. Hon håller med Saaw.

– Jag vill peka på att vi agerade kraftfullt när tidigare sparkrav hotade lasarettet, bland annat när de andra styrde landstinget.

Annons
Annons
Annons