Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget lagkrav på offentliga toaletter

Det finns inget lagkrav på att kommunerna ska ha toaletter i centrum. Köping har ändå sett till att det finns en offentlig toalett, den vid kolgrillsbaren på Hökartorget.

Annons

Bristen på offentliga toaletter kan vara en anledning till att det blir problem med folk som kissar mot husväggar och i parker. Men enligt Göran Nilsson, miljöchef i Köping, finns det inget krav på att kommunerna ska tillhandahålla offentliga toaletter.

I Köping har man ändå sett till att det finns möjligheter för nödiga att uträtta sina behov inomhus.

– Toaletten vid kolgrillsbaren på Hökartorget är en offentlig toalett. Det ingår i deras hyresavtal att hålla toaletten öppen, säger Kari Antilla, fastighetsansvarig i Köpings kommun.

De behöver dock bara ha toaletten öppen under grillbarens öppettider.

– Kommunen betalar för skötseln av toaletten. Förra året var den stängd under en period för att de hade hittat kanyler inne på toaletten, men i år utgår jag från att den är öppen, fortsätter Kari Antilla.

Kommunen hade tidigare en större offentlig toalett nedanför kyrkan mot gamla taxistationen.

– Vi rustade den för ganska mycket pengar och gjorde ett försök att ha den öppen igen. Men den vandaliserades och vi har inte bedömt att det finns ett så omfattande akut behov att det uppväger kostnaden vi får för renoveringarna, fortsätter Kari Antilla.

Han säger också att det finns en offentlig toalett vid Turistbyrån.

– Men det kanske inte är så många som känner till det.

Turistbyrån har inte skyltat upp att de har en toalett för allmänheten, och det har sin förklaring.

– Egentligen är toaletten till för våra besökare. Precis som alla butiker ska ha en kundtoalett. Men det är klart att alla som kommer hit och frågar får använda den, säger Maria Kekonen, turistinformatör.

Det kostar inget att använda toaletten som finns inne i lokalerna och därför bara är tillgänglig under Turistbyråns öppettider.

Annons
Annons
Annons