Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höga böter för "sjua"

Att ”slå en sjua” utomhus kan slå hårt mot plånboken – men få åker fast i Västra Mälardalen.
Endast tre personer i regionen har i år fått slanta upp 800 kronor för förargelseväckande beteende genom offentlig urinering.

Annons

– Det är inget stort problem så. Vi brukar få lite klagomål från handlarna på stan vid enstaka tillfällen, säger Anton Breznik, polis i Köping.

Alla som urinerar utomhus blir inte bötfällda, till exempel de som gör det i skogen. Men var går egentligen gränsen?

– Vi får gå efter åklagarnas resonemang. Det ska allvarligt störa allmänheten, vara en okynnessituation. Man kan hamna i nöd, men går du bakom något buskage och inte visar ”härligheten” offentligt blir du inte bötfälld. Man tittar på uppsåt.

Breznik poängterar att det gäller grönområden, där urinen tas upp naturligt.

– Urinerar du mot en husfasad blir det åverkan på huset, då kan det också klassas som skadegörelse, varnar han.

Under 2012 har tre personer i Köpings närpolisområde, det vill säga hela KAK, bötfällts för just förargelseväckande beteende genom offentlig urinering.

– Tre stycken har rapporterats i området som direktrapport med ordningsbot. Sen kan det ha varit någon eller några som förnekat så att man får skriva rapport, men det har vi ingen statistik på. Oftast blir de ju tagna på bar gärning, berättar Tommt Redefalk på polisens trafiksektion i Västerås, som förser oss med statistiken.

Att bara tre stycken bötfällts i år är få, menar han.

– Men Köpingsborna verkar vara skötsamma

En som inte delar den uppfattningen är Maria Wengemo, butikschef på Känsla smak i Köpings Centrum, som snart ska flytta från staden.

I närheten av hennes butik, vid gången mellan Stora gatan och parkeringen bakom Hemköp väljer alltför många att uträtta sina behov, menar hon.

– Gången är väldigt utsatt. När man går där på kvällar är det fruktansvärt.

Tycker du att det har stävjats tillräckligt?

– Det kanske görs någonting nu, men det är synd att ingen gjort något åt det här tidigare. Det har varit en fruktansvärd miljö att jobba i och titta ut över varje dag. Det är en av anledningarna till att jag väljer att flytta från stan.

Annons
Annons
Annons