Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembesök för att stoppa langning

Polisen vässar klorna i kampen mot langningen till minderåriga. Nu väntar – hembesök.

Annons

– Risken för att ungdomar blir utsatta för våldsbrott eller olyckor ökar i samband med att de dricker alkohol. Därför är det viktigt att vi minskar deras möjlighet att få tag i alkohol och ser till att langarna åtalas, säger Anders Hedström, kommissarie på Polismyndigheten i Västmanland.

För att störa de som förser minderåriga med alkohol eller andra droger kommer nu polisen helt enkelt att åka och knacka på hos misstänkta.

– Arbetet kommer att bedrivas utifrån de tips vi har och regelbundet får in. Med vår uppsökande verksamhet hoppas vi kunna minska tillgången och därmed unga människors alkoholkonsumtion. Vi fortsätter givetvis också att arbeta intensivt utredningsmässigt för att langarna ska åtalas, säger Anders Hedström.

Arbetetet mot lagning är dock inte enbart en polisfråga, utan sker på bredare front. Under våren kommer Samhällsrådet, som är ett samverkansorgan mellan Polisen, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och länets kommuner, att inrikta sin verksamhet mot att stoppa alkoholförsäljningen till minderåriga.

Enligt lag är det förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdo-mar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år.

Vid grova brott upp till fyra år.

Annons
Annons
Annons