Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Four Leaf Clover uttagna till Country-SM

Har ni hört tales om countrybandet Four Leaf Clover? Troligtvis inte. Men Köpingsbandet är riktigt på offensiven med flera stora utmaningar bakom knuten. Och målet är att spela in en skiva och resa runt och spela i landet.

Four Leaf Clover. Marko Vaunuveräjä (trummor, sång), Harri Vilppala (ledsång, akustisk gitarr), Sven Kontio (pedal steel guitar), Åke Cromnow (elgitarr). Saknas på bilden gör Magnus Wretling (bas och sång).

För cirka tre år sedan besökte Marko Vaunuveräjä en countryträff i Rysta utanför Odensvi. Där stod Harri Vilppala ensam på scen och sjöng.

– Jag tänkte: ”Vem fan är det där? Han var bra!” säger Marko.

Marko fick det berättat för sig att Harri spelat länge, men mest hemma och inte riktigt ”vågat” sig upp på scen.

– Efter det snackade vi, drack några öl och började jamma lite. På den vägen är det, berättar Marko som är trummis i bandet.

När Bbl/AT besöker Four Leaf Clover i deras replokal på Glasgatan är det drygt en vecka kvar till deras första stora spelning. På Scandinavian Country Music Festival i Furuvik – Skandinaviens största countryfestival.

Nervöst?

– Ja! Det här som jag har framför mig är det i särklass svåraste instrumentet att lära sig. Det tar en dryg livstid att bemästra, säger Sven Kontio och tittar på sin pedal steel guitar som han införskaffade för ett år sedan.

Bandet har inte särskilt många spelningar bakom sig. Förutom en på Stallpuben i Rysta förra helgen kan de bara nämna en till – i Kolsva för ett år sedan.

Men efter Furuvik väntar i slutet av september en om än ännu större utmaning i form av anrika Country-SM på Högfjällshotellet i Sälen. Där är de nominerade i kategorin pure country (renodlad country).

– Det var klart överraskande att vi kom med. I Sverige blir det inte större än så här inom countryn, säger Sven.

Medan Marko, med glimten i ögat, menar att det inte var särskilt överraskande.

Väl där ska de spela fem låtar. Var av en måste vara Johnny Cashs ”Folsom Prison Blues”. Innan publiken och juryn ska rösta fram en vinnare.

Innan jag träffar dem i replokalen har Harris röst lovordats som en av Sveriges bästa Countryröster.

– Äsch! Vad ska jag säga? Jag har sjungit länge, men hållit upp i många år och bara spelat och sjungit hemma. Om den är bra har jag svårt att avgöra. Det får andra göra, säger han försynt.

Men de andra i bandet skräder inte orden.

– Det är inget snack om saken! Han har Sveriges bästa countryröst. Han är grymt tonsäker, säger Marko.

– Det låter som att han är uppfödd på gammal countrymusik. (Vilket han är). Och att det sedan kommer ut genom honom med hans röst. Det är få förunnat, menar gitarristen Åke Cromnow.

– Det låter och är äkta när han sjunger. Han har en naturlig känsla som passar till den här musiken. Hans röst är unik, säger Sven.

Nyfikna på hur Four Leaf Clover och Harris röst låter?

Sök på Youtube efter låten ”Until the right one comes along” som är skriven av Åke Cromnow.

Annons
Annons
Annons