Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahls liv spelas upp på scenen

Henry Segerström har många järn i elden. Snart är det premiär på hans teaterpjäs Eldfängd som handlar om arkitekten Theodor Dahl som byggde upp Köping efter stadsbranden 1889. Henry Segerström regisserar.

Annons

Theodor Dahl ville bli konstnär men det finns inga tavlor bevarade. Daniel Hjalmarsson spelar Theodor Dahl.

Kulisserna har precis satts upp och de fem skådespelarna har fått på sig tidstypiska kläder.

Det är dags för repetition igen. Mycket sitter men det är en del kvar i alla fall att nöta innan det är dags för premiär den 11 augusti.

Henry Segerström, före detta bibliotekschef, ligger inte på latsidan som pensionär. Som redaktör för Köpingsboken har han egentligen arbete så det räcker men han tyckte att det var dags för en pjäs om arkitekten som byggde upp Köping efter den förödande branden. Han efterlämnade många vackra hus, bland andra gamla apotekshuset och tingshuset.

Många nämner Theodor Dahl för hans gärningar men det pratas aldrig om hur han levde och var.

– Det är ju ingen som vet något om honom som privatperson, det finns inte mycket dokumentation, säger Henry Segerström innan repetitionerna börjar.

– Vi hoppas ge en fylligare bild av Theodor Dahl, säger han.

Henry Segerström debuterar inte bara som manusförfattare utan även som regissör. Dessutom har han varit med och gjort scenografin.

Theodor Dahls dotter Tora Dahl har skrivit om sin pappa men hon visste nog inte mycket om honom.

– Hon träffade bara honom två gånger, när hon var fyra och tio år. Hon har troligen byggt sin bild av honom genom mammas berättelser.

Henry Segerströms bild av arkitektens liv speglas genom fästekvinnan Emma Nilsdotters ögon

Läs mer i fredagens Bäsrgslagsbladet/Arboga Tidning.Eller köp tidningen elektroniskt HÄR!

Många järn i elden. Henry Segerström lever ett aktivt liv som pensionär. Han är redaktör för Köpingsboken och debuterar snart med pjäsen Eldfängd som handlar om arkitekten Theodor Dahl som byggde upp Köping efter branden 1889.

Annons
Annons
Annons