Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Bbl/AT:s ägare gör neddragningar

40 tjänster kommer att försvinna på Promedias tidningar i Västmanland, däribland Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.

40 tjänster ska bort på VLT och Ingresstidningarna Bärgslagsbladet, Arboga Tidning, Sala Allehanda Fagersta-Posten och Avesta Tidning. Redaktionerna drabbas hårdast, där försvinner sammanlagt 22 tjänster. För Unionen handlar det om 12 tjänster, de flesta inom Ingresstidningarna, samt sex grafikertjänster.

Orsaken till sparpaketet är minskade prenumerations- och annonsintäkter.

– Vi måste sänka kostnaderna när intäkterna minskar, säger Thelma Kimsjö, tidningschef för marknadsområde Västmanland som omfattar VLT och Ingresstidningarna.

Hur neddragningarna ska fördelas mellan de olika tidningarna kommer att fastställas i lokala MBL-förhandlingar som beräknas komma i gång i mitten av augusti.

För att begränsa antalet uppsägningar har äldre medarbetare samt de med lång anställningstid fått erbjudande om avgångsvederlag. Hur många som accepterar blir klart först i slutet av sommaren.

Hur kommer läsarna att märka neddragningen?

– Min förhoppning är att vi kan klara av att ställa om och prioritera enligt läsarnas önskemål så att omställningen kommer att märkas så lite som möjligt, säger Thelma Kimsjö.

Från fackligt håll är kritisk till hur företaget hanterat sparpaketet.

– Folk är oroliga och den här långa processen tär. Många hade hoppats på ett besked i dag om hur varje redaktion drabbas och det är olyckligt att företaget inte vill presentera hur man kommit fram till siffrorna för Västmanland. Siffran kan inte vara tagen ur luften, säger Malin Marcusson, ordförande för journalistklubben på VLT.

För hela Promedia, som består av elva tidningar och där Nerikes Allehanda i Örebro är den största, berör sparpaketet totalt 75 tjänster, ungefär tre fjärdedelar på redaktionerna.

Annons
Annons
Annons