Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båthus – ofta från vaggan till graven

Önskas båthus? Var god dröj – många, många år. Det retar många köande att de kommunala båthusen blivit lite av släktklenoder, som inte används.

Annons

I Köpings inre hamn finns närmare 300 kommunägda båtplatser, varav 40-talet under tak i båthusen. Båtplatserna är attraktiva och tidvis har det varit långa köer, i synnerhet till de karaktäristiska båthusen där båten är skyddad för väder och vind.

Det finns rykten om en andrahandsmarknad. Det klagas på att kommunen inte lyckas skapa rörelse i kön trots att flera båthus inte hyst en båt på åratal. Men många är uppenbarligen beredda att betala årshyran på 2 765 kronor utan att ha båt.

De få gånger som det blir ett båthus ledigt är det ofta ett dödsbo som återlämnar det till kommunen. Men i ”folkmun” sägs också att avlidna står som värdar för andrahandskontrakt.

Sant i alla fall är att det inte finns någon båt i flera av båthusen.

På kommunens kultur och fritid tvår man sina händer. Ansvariga politiker och chefer får då och då skäll och klagomål.

En person som i flera år sett fram emot att ha båten skyddad för sol, busväder, skadegörelse och stölder säger till Bbl/AT:

– Det är dåligt att man inte har bättre kontroll på att båthuset används av de som hyr. Man borde åtminstone kunna ordna regelbundna inspektioner och kontrollera att hyresgästen äger en båt med kontrollerbara försäkringsuppgifter.

Assistent Suzana Macuh har båtplatserna som en av arbetsuppgifterna i kommunens förvaltning. Hon bekräftar att omsättningen inte är stor. Det är 22 köande och det kan dröja ännu många år innan den först i kön får ett erbjudande. En person som nyss fick plats i ett båthus hade köat sedan 2005.

– Det är alldeles för lång tid. Det här är ett bekymmer för nämnden, men nu förbereds åtgärder som förhoppningsvis ska öka takten i kön.

Suzana Macuh deltar inte i diskussionerna men säger att det hamnar på politikernas bord under hösten. Själv kan hon inte lätta för förlåten.

Läs mer i tisdagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.Eller köp tidningen elektroniskt HÄR!

Åtråvärd miljö för båten. Skyddad för solen, busväder och de flesta former av skadegörelse. Många båthus är också utrustade med lyftanordningar för praktisk vinterförvaring.

Annons
Annons
Annons