Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt sjuk sexåring nekades ambulans

Två gånger ringde familjen efter ambulans, båda gångerna blev svaret nej. Samtidigt låg familjens sjuka dotter och skrek av smärta i rummet intill.

Annons
Maria Jersby, här med sonen Tristan, säger att hon inte vill klandra någon enskild person för att hanteringen av hennes sjuka dotter blev fel från början till slut. ”Men jag vill inte att det ska drabba någon annan igen.” I går fyllde hon i en anmälan till Socialstyrelsen.

Redan på långfredagen var sexåriga Tora dålig med feber, halsont och kraftiga smärtor i magen. Eftersom Maria Jersby, mamma till Tora, tyckte sig känna igen symptomen på blindtarmsinflammation åkte familjen in till Västerås lasarett. Där togs blodprov och halsprov.

– De konstaterade att det var streptokocker och körtelbuk. Jag misstänkte i alla fall att det var blindtarmen men de gjorde inga fler tester. De skickade hem oss och sa att vi skulle återkomma om det blev värre.

På påskaftonens morgon blev Tora snabbt sämre. Hon kräktes, skrek i plågor och skakade. Till sjukvårdsupplysniningen var det en halvtimmas kö, familjen ringde 112. Där föreslog operatören att flickans pappa Henrik skulle ta sin egen bil in till Västerås lasarett.

– Trots att de hörde hur hon skrek och det var akut så fick vi ingen ambulans. De tyckte att Henrik skulle köra själv. Men man är ju en trafikfara i sådana här lägen.

– Det var fruktansvärt. Vi trodde att blindtarmen spruckit och var rädda att hon skulle dö. Då säger de ”Men kör försiktigt.”

Inte heller dottern kunde förstå varför hennes smärta inte togs på allvar.

– Vi hade förstått om alla ambulanserna var upptagna. Men vi fick ingen motivering.

När Tora väl kom in till lasarettet – klockan elva på förmiddagen – fick hon ligga under observation i flera timmar. Under tiden blev hennes tillstånd allt sämre. Klockan fem på eftermiddagen konstaterade läkarna att Toras blindtarm var illa inflammerad, att hon hade körtelbuk och var i buken. Senare fick föräldrarna veta att dotterns bukhinnor var inflammerade – något som kräver omedelbar vård. Först klockan ett på natten, när det kom in en ny läkare, togs ett ultraljud.

– Då blev det bråttom, säger Maria.

För att få hjälp med att utreda turerna kring behandlingen har familjen kontaktat Patientnämnden. De har begärt utskrifter av samtalen med SOS och även kopior av sjukvårdens journaler. Maria har fyllt i en anmälan till Socialstyrelsen.

– Det värsta var att vi inte fick någon ambulans, men hon blev även feldiagnoserad, säger Maria och fortsätter:

– Vi kan inte låta det här passera. Vi vill inte att det ska drabba någon annan.

Tora var under gårdagen kvar för observation på Västerås lasarett. Hennes värden var lite bättre och hon hade varit uppe och gått en sväng.

– Nu är det ingen fara, säger Maria. Men det hade kunnat gå riktigt, riktigt illa.

Annons
Annons
Annons