Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal till Larmcentralen utreds

Det var Larmcentralen i Västerås som nekade ambulans till en svårt sjuk sexåring från Arboga, inte SOS. Flickans mamma Maria Jersby går nu vidare med ärendet och har begärt samtalsutskrifter på ljudupptagningarna. Ärendet kommer även att utredas av Medhelp, som ansvarar för Larmcentralen.

Annons
Maria Jersbys sex-åriga dotter insjuknade på påskafton, men fick ingen ambulans. Senare på natten opererades hon akut för blindtarmsinflammation. På bilden är Marias son Tristan med.

Familjen Jersby vänder sig dels mot att flickan inledningsvis blev feldiagnoserad, men framför allt ställer de sig frågande till att de nekades ambulans – trots att dottern var svårt sjuk, skrek av smärta, skakade och kräktes.

Vid två tillfällen kopplades de vidare till Larmcentralen i Västerås för att få en ambulans. Båda gångerna blev svaret nej. Den drabbade flickans mamma har nu begärt ut utskrifter på ljudupptagningarna från de båda samtalen. På företaget Medhelp, ansvariga för Larmcentralen, uppger ansvariga som BBl/AT varit i kontakt med, att händelsen kommer utredas.

– Det är naturligtvis intressant även för vår del att ta del av inspelningen, säger Geir-Erik Hyvärinen, projektledare för sjukvårdens Larmcentral.

– Ärendet är inlämnat via Patientnämnden och har ännu inte kommit in till oss. Men när det gör det så kommer vi att göra en analys på det. Då kan vi besvara henne utifrån hur det gått till, säger Charlotte Björkman, verksamhetschef.

När familjen Jersby ringde 112 för att få hjälp kopplades de efter en stund vidare till Larmcentralen utan de själva märkte det. Något som har uppdagats i efterhand.

– De säger inte att de kopplar vidare. Man får uppfattningen att man pratar med SOS Alarm hela tiden, säger Maria Jersby.

– Vi har inget ansvar alls i den händelsen. Vi får inte göra bedömningar om det behövs ambulans eller inte utan måste koppla den hjälpsökande vidare till Larmcentralen, sen får de göra den bedömningen, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Läs mer i måndagens tidning

Annons
Annons
Annons