Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

P-O Nilsson minns tillbaka i Arbogafilm

Per-Olov Nilsson är en av huvudpersonerna i nästa film – politikern som hade suttit längst vid makten som kommunalråd i Sverige när han slutade 2005.

Annons

Larz-Thure Ljungdahl flyttade som ung från Arboga till Norrköping. Per-Olov Nilsson tog motsatt väg från Norrköping till Arboga i ung ålder. I veckan träffades de båda herrarna för inspelningen av Arbogafilmen ”Jag minns mitt Arboga”.

Larz-Thure Ljungdahl fortsätter att ta hjälp av gamla Arbogaprofiler för att färska upp sitt minne om allt som hänt i Arboga. Flera av personerna minns han själv från 50-talet när han bodde i Arboga.

I tisdags gjorde han dock ett nedslag hos en herre som kunde berätta mer om en tid då Larz-Thure för länge sedan lämnat sin hemort för Norrköping.

Filmaren från Arboga blev senare en känd tv-profil med bland annat tittarsuccén ”Visst nappar det” som drog i gång 1980.

Samma år hade Per-Olov Nilsson gjort sig ett namn inom politiken i Arboga. Som 25-åring tog han plats i kommunfullmäktige och 13 år senare, alltså 1980, tog P-O över som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd på heltid.

Det här var på den tiden då socialdemokraterna hade eget mandat i kommunfullmäktige, vilket partiet hade fram till 1992 då centerpartiet ingick i samarbetet.

– Under 2002 till 2006 hade vi sedan ett unikt samarbete tillsammans med centerpartiet och folkpartiet.

Sedan Per-Olov Nilsson lämnade över till Olle Ytterberg har en hel del hänt på den politiska kartan. Nu styr sedan förra valet fyra partier tillsammans och vänsterpartiet är med i samarbetet.

Många av de beslut som fattades under Per-Olovs tid och som finns med på den tavla som han fått som visar minnesvärda händelser under de 25 åren som kommunalråd, ser P-O gett resultat i dag.

Läs mer i fredagens Bärgslagsbladet/Arboga Tidning.Eller köp tidningen elektroniskt HÄR!

Annons
Annons
Annons