Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Ensamt på toppen i Folkets park

Av det som en gång utgjorde styrelsen för Arboga Folkets park återstår styrelseordföranden och en medhjälpare.

Rodrigo Melara, styrelseordförande i Folkets park, har kämpat i motvind men lämnar ett år bakom sig där ekonomin är i balans.

Det börjar bli ensamt på toppen för Rodrigo Melara, styrelseordförande i Folkets park. Styrelse är förstås något av en överdrift. En efter en har tackat för sig och på frågan hur många personer som finns kvar i dag blir svaret: två. Kollegan Eliz brukar ju dyka upp ibland. Vid närmare eftertanke, kanske bara en.

Nu har Rodrigo fått löfte om stöd av folkparks veteranen Sture Nerpin och nyvärvade Carina Johansson.

– Man kan bara inte lägga ner Folkets park i en handvändning, säger Sture Nerpin.

Han var med på den tiden Folkets park var den självskrivna mötesplatsen. Han pekar på några uppförstorade, svartvita fotografier som hänger på en vägg. Läktarna är fullsatta. På en annan bild ses ett räfsade arbetslag ta en paus, lutade mot krattorna.

– Det är inte som förr. Ideellt arbete är inte så populärt i dag. Samhället ser annorlunda ut. Många är arbetslösa och de flesta vill ha betalt, säger Sture Nerpin, och får medhåll av Rodrigo Melara.

Han i sin tur, ställer sitt hopp till att fler eldsjälar ska ansluta sig och till vårens årsmöte.

–Jag hoppas verkligen att medlemsorganisationerna ställer upp och nominerar folk så vi får ihop en styrelse.

För ett år sedan hade föreningen Arboga Folkets park två alternativ, att gå i konkurs eller att ta ett lån för att täcka upp för obetalda fakturor. Parken räddades dels genom ett bidrag från kommunen, dels genom att Rodrigo gick in med egna medel. Han och en annan styrelsemedlem tog även ett lån, pengar de har fått tillbaks i dag.

Just nu har Folkets park en kassa i balans, vid årets slut beräknas den väga över på plus. Men vägen dit har inte varit enkel och skötseln av folkparken har fått kritik. En utredning som gjordes av Folkets park i våras, på uppdrag av LO Arboga och Socialdemokraterna, bekräftar att det finns ett stort engagemang, men uppger även att Arboga Folkets park har stora brister i sin verksamhet, både vad gäller styrelsearbetet och skötseln av ekonomin.

Läs mer i Bärgslagsbladet/ Arboga Tidning

Annons
Annons
Annons