Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

88 KAK-orienterare till O-ringen

På söndag drar årets stora orienteringsfest i gång – O-ringen som i år går i Halmstad.
Runt 15 000 orienterare är anmälda till folkfesten, 88 är från Västra Mälardalen.
– Lite av årets höjdpunkt, säger Köping-Kolsva OK:s Mats Landqvist.

Annons
Köping-Kolsva OK:s Niclas Larsson, som tävlar i H18-långdistans-klassen, är en av totalt 45 KKOK-orienterare vid O-ringen i år. Fler väntas dessutom sluta upp under veckan.

Den alltid populära tävlingen O-ringen (tidigare kallad 5-dagars) anordnas i år i Halland, med Halmstad som centralort.

Under sex dagar (en vilodag) kommer orienterare från hela Sverige, och även hela världen, att springa runt bland bokträden i de halländska skogarna.

I runda slängar 15 000 orienterare har föranmält sig till tävlingen, men arrangörerna räknar med att ungefär 20 000 kommer att springa, eftersom det går att anmäla sig på plats vid ett par sträckor.

Från Västra Mälardalen finns fyra klubbar representerade på plats: Köping-Kolsva Orienteringsklubb med 45 orienterare föranmälda, Arboga OK med 21, OK Hedströmmen med 13, Hägersta GF med 7 och Fellingsbro GOIF med 2.

För Köping-Kolsva OK:s Mats Landqvist är O-ringen en speciell tid på året.

– Det är lite av årets höjdpunkt. Det är väldigt många som är med och springer. Sen handlar det lika mycket om den sociala biten på plats som själva tävlingen. Vi hittar på väldigt mycket saker tillsammans på campingen, säger Landqvist.

Mats hoppas att vädret ska bli bra under veckan. Senast O-ringen gick i Halland (Falkenberg 1993) visade sig vädret inte på sin bästa sida.

– Det var bara regn i en hel vecka det. Det var extremt. Hoppas det blir bättre nu, skrattar han.

Har ni någon speciell orienterare i klubben som ni tror kan göra bra i från sig under veckan?

– Vi har egentligen bara en som tävlar i elitklassen och det är Johanna Larsson i D18-Elit. Om hon hamnar bland de 20-30 bästa vore det en jättebedrift, säger Mats Landqvist och nämner även Janne Selkälä i H20-långdistans samt dottern Sofie Landqvist, Anna Birekstål, Linnéa Hedlund och Sandra Burén i D21-långdistans som orienterare som kan göra bra i från sig under veckan.

Själv deltar Mats i, som han uttrycker det, en ”gubbklass”.

– Det är skön stämning. Det blir en del snack och gliringar under sträckorna, men vi är alla vänner efteråt, säger Mats, som åker ner till Halmstad under dagen.

Redan på plats i Halmstad finns Arboga OK:s sekreterare Maria Möller. Hon var på plats redan förra helgen, då under Hallands 3-dagars. Nu ser hon fram emot O-ringen, även om hon själv inte är med på grund av ryggproblem.

– Det är alltid roligt med O-ringen. Det är en riktig folkfest, säger Maria via mobiltelefon från Tylösand.

Av Arboga OK:s 21 orienterare på plats tror hon att bröderna Henrik och Michael Wickström har goda chanser på bra placeringar. Även Sofie Wetter i D21-klassen tror hon har chans.

Möller har under veckan i Halmstad fått goda insikter om terrängen i området, som är annorlunda jämfört med skogarna i Västra Mälardalen.

– Det är ganska kuperad bokskog, men det finns ingen underliggande vegetation som hemma. Det är väldigt fint här, säger Möller.

O-ringen drar i gång på söndag och pågår enda fram till fredag nästa vecka.

Annons
Annons
Annons