Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

En förebild i lärarkollegiet

Hans Oldberg föddes i Rundvik 1947, där han växte upp i en familj med många syskon i god familjegemenskap.

Hans Oldberg

Efter avslutad folkskollärarutbildning tjänstgjorde Hans under ett par år i skolor i Norrland, i närheten av uppväxtorten. Han träffade tidigt sin kära Inger. 1970 gick flyttlasset till lärarbostaden vid Västra Skedvi skola, där han kom att bo och arbeta i över 20 år.

Skolverksamheten utvecklades av den entusiastiske unge magistern och många sidoverksamheter startades upp eller förnyades; biblioteket, fritidsverksamheten, friluftslivet. Många tidigare elever minns också med glädje teateruppsättningar och andra spännande tillställningar i skolan.

Hans blev Kolsva skolområde troget. I början av 1990-talet fortbildade han sig och blev adjunkt i svenska och engelska, i vilka ämnen han sedan undervisade på Malmaskolan. 

Han hade en sällsynt gåva att formulera sig i tal och skrift, egenskaper som kom sig väl till uttryck i undervisningen och som också gjorde honom till en förebild i lärarkollegiet.

Hans var under många år en nyckelperson i skolans utvecklingsarbete. Han deltog bland annat med liv och lust i det stora utvecklingsprojekt som lagt grunden till mycket av vad Malmaskolan är i dag. Albatrossprojektet medförde mängder av inspirerande studiebesök på framgångsrika skolor runt om i landet. Många var också studiebesöken till Malmaskolan, då Hans tillsammans med kollegor agerade värd för besökarna.

Hans var en mycket omtyckt lärare och många är de elever som vid senare besök på Malmaskolan och i olika andra sammanhang, berättat om vilka goda kunskaper de fått med sig från Hans undervisning. Han var begåvad med stora ämnes- och yrkeskunskaper. I kombination med ett stort hjärta och ett lika stort intresse för elevernas lärande och utveckling, fick elevgrupp efter elevgrupp en mycket god undervisning och omsorg.

När skolan stängde för sommarlov fanns det en plats på jorden som låg honom särskilt varmt om hjärtat, sommarstugan i Umeås skärgård. Där tog han på sig arbetsbyxorna och drog igång sommarprojekt tillsammans med nära och kära. Sommarens vistelse i stugan var det givna samtalsämnet när det var dags att dra igång ett nytt läsår igen.

Förlusten av vår kollega och vän är tung att bära. Det är smärtsamt att Hans inte fick att göra allt det han planerat inför sin pension, tillsammans med familj och vänner.

Våra tankar går till hustrun Inger och barnen Cissi, Annika och Emil med familjer.

Det är tomt på Malmaskolan utan dig, Hans. Du fattas oss!

för skolledningen och arbetskamraterna

Rektorerna Gun-Marie Persson och Johan Hallberg

Annons
Annons
Annons