Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi har höjt kraven på skolan

Annons

Alf Bergström påstår felaktigt (17/2) att vi sänkt kraven i skolan och efterfrågar vem det är som vill ha sänkta kunskapskrav. Bergström vill inte kännas vid den rödgröna skol- och gymnasiepolitiken som under de senaste 15 åren avskaffat allt vad krav heter.

Anita Ferms utredning Framtidsvägen, från 2007, utgör basen för regeringens politik och det är för tidigt att dra några slutsatser efter knappt en termin med det nya gymnasiet.

En elev kunde tidigare komma in på gymnasieskolans program med godkänt i tre ämnen. Den gymnasiereform vi införde hösten 2011 ställer krav på behörighet i åtta respektive tolv ämnen från grundskolan för att kunna antas till ett yrkes- respektive ett studieförberedande program. Ju fler som kommer med goda resultat från grundskolan desto färre slås ut, målet är färre avhopp.

Den andra kritiken mot den gamla gymnasieskolan var att den var alltför teoretisk, även yrkesprogrammens karaktärsämnen teoretiserades då målet var att alla skulle bli högskolebehöriga. Branschen var kritisk mot den bristfälliga kopplingen till arbetslivet och ansåg generellt att ungdomarna inte var förberedda för arbetslivet efter gymnasiet. Nu inför vi nya yrkes- och lärlingsutbildningar som utgår från branschens behov.

Bergström har dessutom helt blundat för det största misslyckandet med den socialdemokratiska skolan, IV-programmets expansion. Här förvarades elever i några år för att sedan gå rakt ut i arbetslöshet. Nu har vi ersatt IV med yrkesintroduktion och andra individuella inriktningar för att öka genomströmningen.

Folkpartiet föreslår nu också kortare yrkeskurser för elever som trots våra reformer inte möter deras nivå. Man kan antingen låtsas att de inte finns eller erkänna att de finns och försöka hjälpa dem att få något med sig från gymnasiet.

Riksdagsledamot för Västmanland

Utbildningsutskottet

Roger Haddad, FP

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons