Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolmaten är näringsrik

Annons

Det är tråkigt att insändarskribenten ”Förskolefröken” (27/4) inte upplever måltiderna i Arboga kommuns förskolor och skolor som bra. Bra matvanor är en förutsättning för att må bra, växa, utvecklas, orka leka och gå i förskolan/skolan.

Syftet med upphandlingsreglerna är att myndigheter på bästa sätt ska använda offentliga medel genom att dra nytta av konkurrensen. Samtidigt syftar regelverket till att ge leverantörerna möjlighet att tävla på samma villkor i varje upphandling.

Vid val av maträtter väljer vi egentillagat framför helfabrikat.

75 procent av alla maträtter inom förskola och skola är tillagade från grunden av kockar som är anställda på kommunens tillagningskök. I kommunen finns sex tillagningskök och 16 mottagningskök. I mottagningsköken kokas potatis/ris/pasta och salladsbuffén tillreds.

Den mesta av maten tillagas från grunden, det vill säga att alla såser och soppor, fiskgratänger, köttgrytor och så vidare är egentillagade. Huvudkomponent (exempelvis köttfärssås) är tillagad i Gäddgårdsskolans produktionskök enligt systemet cook chill.

Det innebär att mat tillagas på traditionellt sätt och sedan snabbt kyls ned. Maten förvaras därefter i en temperatur mellan noll och plus tre grader tills den ska värmas.

Vad som är näringsriktigt framgår av Svenska näringsrekommendationerna (SNR). De bygger på vetenskapliga underlag om vad som behövs av näringsämnen och energi för god hälsa och minskad risk för kostrelaterade sjukdomar. Rekommendationerna anger vad olika åldersgrupper och kön behöver i form av energi, näring, vitaminer och mineraler. Alla maträtter som serveras är näringsberäknade och klarar rekommendationen.

Maten har stor betydelse för klimatet. Såväl produktion som hantering, transport och beredning orsakar utsläpp av växthusgaser. Genom att välja klimat-smart mat kan vi minska utsläppen.

2010 var andelen inköpta ekologiska livsmedel sex procent av de totala livsmedelsinköpen, 2011 åtta procent. Processen med ökade inköp av ekologiska livsmedel har startats.

Kostchef i Arboga kommun

Marie-Louise Johansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons