Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fungerar samhället

Annons

Riksdagsledamot Jessica Polfjärd (M), försöker övertyga väljarna om det värdefulla i att samhällets ansvar för vård och utbildning skall läggas ut på privata händer. Hon kräver samma kontroll för kommunernas verksamhet som de privata aktörerna underkastas. Jag frågar mig hur väl insatt Polfjärd är i hur vårt samhälle fungerar. Det är kommunerna som är beställaren av vården och har insyn i den kommunala verksamheten.

Skillnaden mellan kommunens ansvar och det privata näringslivets ansvar ligger i själva systemets uppbyggnad. Ett privat bolag har bara aktieägarna att ta hänsyn till. Det är deras pengar som skall ge avkastning åt aktieägarna. Det är själva meningen med att starta en verksamhet i bolagsform. Den skall ge mesta möjliga avkastning åt investerarna.

Det svenska samhället är uppbyggt av medborgarna själva i syfte att ge medborgarna en bra samhällsservice. Tanken har varit att det gäller från vaggan till graven – däri inräknat en tryggad ålderdom.

Samhällsservicen kan vi påverka på två sätt. Dels genom att i fria val välja det politiska parti, vars lösning vi tror på, och dels genom insyn i den bedrivna verksamheten. Det senare är löst genom lagstiftning om yttrandefrihet för de anställda att påtala de brister de ser i sitt arbete. Vi har i valet valt ansvariga politiker som har ett politiskt ansvar för verksamhetens kvalitet.

Beträffande ansvaret i ett bolag finns ingen ansvarig som kan ställas till svars. I ett aktiebolag kan yttrandefriheten förhindras genom anställningsavtal mellan arbetsgivaren och de anställda.

Ett privat företag kan när som helst säljas till någon annan kapitalist och drivas enligt andra normer. En kommunalt bedriven verksamhet är uppbyggd i kommunen för dem som bor i den.

När jag blir så gammal att jag tvingas ha hjälp att sköta mina personliga behov, har jag förmodligen svårt att överblicka olika alternativ. Då har den omtalade valfriheten ingen betydelse. Då känns det tryggt att kunna veta att jag blir vårdad i min kommun enligt de riktlinjer jag röstat på i allmänna val.

 S.Å. Skog, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons