Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lär av hur skolan var

Annons

Det sista halvseklet har det politiska intresset för skolan varit stort. Kanske tror politikerna att de kan styra den kommande generationen i någon riktning.

Det har inte varit lyckat för utbildningen. Ungdomar går ut skolan utan att vara godkända i många viktiga ämnen. Och sedan hög arbetslöshet.

Jag gick ut min sexåriga folkskola i början på fyrtiotalet. Vi lärde oss räkna, skriva och läsa. Jag tror ingen blev underkänd.

Eftersom det var en skola på landsbygden var det inte många i klassen som läste vidare. En del fortsatte på föräldrarnas gårdar, vi andra fick gräva diken eller hugga skog. Jag tänkte inte så mycket på detta. Det var skönt att känna sig vuxen och ha ett

arbete.

Politikerna då var säkert närmare verkligheten. De gjorde något mycket bra. För de som ville utbilda sig vidare som vuxen fanns många alternativ. Jag tror att jag till och med hade lön under tiden jag gick polisskolan. Det visade sig att den grund jag fått i skolan stod sig ganska hyggligt.

Vi var den generation som gjorde Sverige världsberömt för sina produkter, ett bra land utan arbetslöshet.

Visserligen hade vi tur som undkom kriget, men vi hade inte nått denna framgång utan gångbar utbildning. Jag tror inte jag var arbetslös en enda dag mellan 13 år till 66.

Man kan fråga sig varför politikerna lade sig i något som fungerade.

Ja, mycket skulle kunna skrivas om detta. Men jag skulle vilja säga till politikerna: Kolla upp när skolan fungerade, sätt den på rätt köl igen och låt lärarna sköta resten!

Rolf Domberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons