Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte framtidens skola

Annons

Kung Karls skola står inför en rejäl uppdatering och av arkitektens prospekt att döma kommer snart de centrala delarna av Kungör att prydas av ett arkitektoniskt mästerverk.

Det blir en byggnad med stora fönster och fina innergårdar, allt för att ta tillvara vad det moderna har att erbjuda i form av ljus och harmoni. Men inte någonstans i prospektet ser man några tecken på att skolan är i harmoni med naturen i form av att vara energisnål etcetera.

Vi är alla i dag medvetna om värdet av våra naturtillgångar, och att vi måste sträva efter en hållbar utveckling i form av att ta väl hand om dem. Detta är något som vi vuxna i dag måste föra vidare till våra unga, och se till att det blir lika självklart för dem, som slöseri har varit för oss.

Byggnadsbranschen har uppmärksammat detta. I ett land med strängt klimat och duktiga ingenjörer ligger Sverige långt fram i utvecklingen av så kallade passivhus, alternativt nollenergihus. Det vill säga hus som knappt använder någon energi alls till uppvärmning eller nerkylning, det vill säga hus för framtiden.

Så när vi nu ska bygga en skola för våra unga, ska vi då bygga en ny skola eller en framtidens skola?

I dessa planer finns det även tankar om att riva fritidsgården, en av få äldre trävillor som finns kvar i Kungsör. Även om denna byggnad inte är en miljöbyggnad utifrån dess energianvändning så förgyller den helt klart miljön i Kungsörs centrala delar. Vad är inte mer sommar en skolavslutning, prästkragar och Falu rödfärg.

Folkpartiet Kungsör

Rickard Axelsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons