Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler företag behövs

Annons

Allt fler inser vilken avgörande betydelse företagen har för vår välfärd. En konsekvens är ett ökande intresse för företagens villkor, inte minst hos kommunpolitiker.

Det är naturligtvis glädjande. För det är bara med ett bra företagsklimat som Sverige och svenska företag kan stå starka i den allt hårdare internationella konkurrensen.

Men det räcker inte bara att sjunga företagsklimatets lov. Den verkliga utmaningen är att gå från ord till handling, att göra verkstad av visionen.

Hur väl vi klarar framtidens utmaningar avgörs av i hög grad av vilka möjligheter företagen har att utvecklas. En hel del av det arbetet börjar i kommunerna.

En grund för fler jobb är ett bra lokalt företagsklimat. Svenskt Näringslivs undersökningar visar att det i kommuner med ett gott företagsklimat är lättare för dem som står en bit ifrån arbetsmarknaden – ungdomar, människor med utländsk bakgrund, funktionshindrade – att få jobb.

Ett bättre företagsklimat i Västmanland handlar om en rad faktorer. I de många samtal jag har haft med företagare i kommunen lyfter många fram attityder till

företagande och kommunens tillämpning av lagar och regler som områden där Köping kommun borde blir bättre.

Åtskilliga företagare vill ha en ökad samverkan mellan skola och näringsliv, en samverkan som både skulle gynna kommunens konkurrenskraft och företagens möjligheter att rekrytera nya medarbetare med den kompetens de behöver.

Den bild av företagande som skolan förmedlar är också viktig för att unga ska våga prova sina vingar. Tänk om vi kunde se företagande som något lika självklart som att ta en anställning.

Både Köping och Sverige behöver fler människor som startar, driver och utvecklar företag.

Regionchef Svenskt näringsliv

Kristin Lahed

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons
Annons
Annons