Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roliga påsklekar för alla

I vanliga fall ska man inte leka med maten, men när det är påsk är det fritt fram. Ju mer man leker med äggen desto bättre. Bblat.se tipsar om några roliga påsklekar.

Annons
I USA är det tradition att rulla ägg utanför Vita huset. Det här evenemanget hålls av president Obama och hans fru.

Picka ägg:Obegränsat antal deltagare. Alla ska ha minst ett hårdkokt ägg att spela med. Tävlingen går ut på att två deltagare i taget slår sina ägg mot varandra, ”stäv mot stäv” och ”akter mot akter”. Den vars ägg går sönder i båda ändar förlorar sitt ägg till motståndaren. Spricker äggen i var sin ände behåller var och en sitt ägg. Så fortsätter det tills allas ägg gått sönder. Den som har vunnit flest ägg är vinnare.

Rulla ägg:Bblat.se-redaktionen har förstått att detta är en östskånsk lek som ofta ägde rum på de höga strandvallarna. Tävlingen går ut på att rulla eller kasta längst med sitt ägg. Den här leken kan också utspela sig som ett kulspel. Den som med sitt ägg träffar ett annat ägg står som segrare.

Leta ägg:Leken går ut på att ”påskharen” gömmer ägg i trädgården eller i huset, som barnen får leta upp. Äggen som göms brukar ofta vara av den sort som innehåller godis.

Kapplöpning med ägg i sked:Man ska hålla en sked med ett ägg i munnen. Leken gör sig bäst om man är två lag som tävlar mot varandra. Man ska klara av att hålla ägget på skeden under hela kapplöpningen. Det lag som tappar ägget förlorar. Leken leks ofta på midsommar.

Blåkullastafett:Dela upp er i två lag, eller fler. Ju fler desto roligare.

Ta fram allt som påminner er om påskkärringar. Dvs kjol, sjal, kvast etc. Lägg kläderna i en hög framför varje lag. Den första personen ska ta på sig alla kläderna och springa fram och tillbaka en sträcka på ca 10 meter. När denne återvänder till laget ska den kasta av sig kläder så nästa deltagare kan ta på sig dem och i sin tur springa rundan. Så fortsätter det tills alla är i mål och det första laget ska skriva ”blåkulla” när de är i mål för att vinna stafetten.

Lämna dina tips på lekar i kommentarsfältet!

Annons
Annons
Annons