Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Melloexperten: Loreen ligger ljusår före

Lördag klockan 20 stannar Sverige. På riktigt. Efter succésiffrorna från deltävlingarna kommer lugnt över 4 miljoner att bänka sig framför finalen i Melodifestivalen. Den modernaste och spretigaste finalen någonsin. Jag jublar.

Annons
Loreen - favorittippad.

 Och jag är fortfarande paff över alla positiva skrällar tittarna röstat fram till Globen under de här veckorna. Folk har valt låtar framför artister för en gångs skull. Annars skulle vi haft Thomas Di Leva, Andreas Johnson, Sonja Aldén och inte minst Charlotte Perrelli här. Den enda som gått till final på sitt namn i år är väl egentligen Björn Ranelid. Samtidigt kan man ju inte låta bli att älska låten på ett eller annat sätt. De enda som kan ha något att gnälla över i morgon är väl de som förväntar sig traditionell gammelschlager. Den genren lyser med sin frånvaro. Annars finns det mesta representerat.

Å andra sidan kommer det ju inte att bli någon speciellt spännande omröstning. Det står ganska klart via alla omröstningar på nätet, inköp på iTunes och spelningar på Spotify att Loreen ligger ljusår före alla andra. Det ska väldigt mycket till för att hon ska sjabbla bort sin vinst. Har faktiskt aldrig varit med om maken till ett så starkt och brett stöd för en Melodifestivallåt tidigare från allmänheten. När till och med de som hävdar att de hatar tävlingen medger att Euphoria är bra på riktigt, då har vi nåt stort på gång. Att låten dessutom letar sig in på listorna i Finland, Norge och Danmark innan finalen är avgjord och att spansk tv använder den i reklamfilm (innan låten ens släpptes som singel) ger en fingervisning åt att de internationella jurygrupperna också kommer att premiera Loreen.

Utmanaren Danny sjöng tyvärr bort sig i Malmö. Eller var det så att pressen skrivit upp hans nummer och låt så mycket att folk blev besvikna? Nja, eftersom jag var med på det där tåget väljer jag att tro att det var ett skakigt framförande med sur sång som avgjorde. Skvallret som går just i detta nu är att både Danny OCH Loreen är halssjuka med tillhörande talförbud. Det är troligtvis ingen fara på taket. En kortisonspruta och de lär kvittra i morgon kväll ändå. De kan ju inte ge upp nu liksom.

Thorsten Flinck skojade till det på gårdagens repetitioner genom att köra delar av refrängen på knagglig engelska. ”I stand up again” hade kanske inte samma schvung i sig och han lär väl knappast behöva tänka på översättning men det var kul att något nytt hände på repen som man nu sett tusen gånger. Thorsten var förresten på ett strålande humör på scenen.

Men det var inget mot Ranelids überfantastiska rep där han sjöng nästan hela låten på engelska och slängde dessutom in lite franska ”L’amour, quelle miracle!” i smeten. Det var en Björn Ranelid i högform på scenen. Ska han verkligen köra den på engelska i morgon? Hoppas. Är så sjukt nöjd över att han är i Globen. Där han ska vara efter alla löpsedlar. Loreen vinner ju över alla oavsett. Sen vinner hon i Baku också. Nu skjuter vi iväg pilarna!

1. David Lindgren – Shout It Out

Det perfekta öppningsnumret. Energi och glädje på scenen får igång publiken men jag tror kanske inte längre att David och Dannys röster splittras. Shout It Out drar kortaste strået men lär inte bli jumbo för det.

2. Thorsten Flinck Revolutionsorkestern – Jag reser mig igen

Vissa kallar den här låten för ”parkbänksballad” med besk eftersmak. Andra älskar vemodet och hur den berör med Flincks teatraliska stämma. Efter AC-skrällen kan det mycket väl bli en fjärdeplats för Dramaten.

3. Dead by April – Mystery

Ett uppfriskande rockinslag med pojkbandsrefräng och en lätt släng av dödsvrål (growl). Blir spännande att se vad internationella juryn tycker om det. Stabilt framförande men lär inte ta någon topplacering.

4. Lisa Miskovsky – Why Start a Fire

Det är något drömskt över Miskovskys sköna midtempo-pop med 80-tals trummor och blinkning till Kate Bushs ”Running up that hill”. Enkelt presenterat för att låta musiken stå i centrum. Snyggt.

5. Top Cats – Baby Doll

Rockabilly, brylkräm och flanellskjortor verkar gå hem bra i landsortsstugorna. Men som finalist när folk tänker lite mer internationellt blir det svårt att hävda sig mot konkurrenterna. Sist?

6. Loreen – Euphoria

Loreen till Baku! Kommersiell pop samtidigt som det är arty och introvert. Trots halsproblem sjunger Loreen som en gudinna och Euphoria är redan en superhit. Glöm bara inte bort att rösta nu!

7. Ulrik Munther – Soldiers

Flickorna kommer att skrika sig hesa när Ulrik står på scenen men gitarrpop med munspelsslinga känns för anonymt i det här startfältet. Sött och välkammat men mediokert. Hamnar troligtvis i botten.

8. Björn Ranelid feat. Sara Li – Mirakel

Kärleksdeklamation kompat av 90-talseurodisco och spontan gubbdans. Har folk tröttnat på Ranis efter alla löpsedlar? Ska juryn nolla honom? Kom igen, bjussa Björn på lite kärlek nu. Humor är trevligare än bitterhet.

9. Molly Sandén – Why Am I Crying

Bräcklig och genuin ballad i gränslandet mellan Adele och Empty Room. Molly växlar mellan skör och stark stämma och man tror på varje ord. Borde vara en av juryfavoriterna. Lyssnar folk efter bruset från Mirakelmannen?

10. Danny – Amazing

Det ÄR en bättre låt än In The Club. Dansen ÄR tajtast i finalen. Numret med de lysande dräkterna ÄR det snyggaste i tävlingens historia. Det borde vara Dannys tur i år. Men han rår fan inte på Loreen. Silver igen.

Annons
Annons
Annons