Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Miskovsky skrällde i Melodifestivalen

Skräll igen! Det här året har Melodifestivalen präglats av skrällar. Varje vecka har tittarna förvånat – åtminstone alla musikrecensenter - genom att rösta fram otraditionella låtar för den här tävlingen.

Annons
Lisa Miskovsky (med bidraget Why Start A Fire) och Danny Saucedo (med bidraget Amazing) jublar efter att de röstats direkt till finalen i Globen under Melodifestivalens fjärde deltävling i Malmö arena på lördagen.

Jag bugar och bockar. Tack Sverige. Trodde väl aldrig att den stora massan skulle ta till sig Lisa Miskovskys svala midtempo-pop efter en enda lyssning. Tippade henne sexa men att det skulle bli en radiohit. Tji fick jag men är lika glad för det. Älskar ju låten. Och Lisa gick verkligen igenom rutan och sjöng stabilt efter en rad av nervösa artister där sången fick lida. Kvalitet börjar alltså löna sig. Äntligen.

Den andra skrällen stod väl stackars Charlotte Perrelli för. Tvåfaldig vinnare kommer tillbaka med ett extremdyrt nummer och blir bara femma. Tack och hej liksom. Besvikelsen gick inte att undgå i Perrellis ögon när hon ställdes mot Danny. Då visste hon. Men allvarligt talat så var inte hennes låt ”all that” och de där überdyra videoprojektionerna funkade ju inte alls på TV. Måste ändå kännas väldigt tungt att bli ratad på det sättet när man har varit en schlagerikon under så många år. Antingen är folk trötta på det traditionella ABBA-popsoundet eller så tyckte hennes yngre publik att Danny var lite bättre och den äldre publiken att Christer Lotta skulle få deras röst den här gången. Perrelli sa själv i en intervju innan deltävlingen att hon hellre gör ETT bra nummer och åker ut direkt än att gå till Andra Chansen där projektorn inte skulle få plats och tvingas ändra i numret. Undrar om hon står fast vid det i dag?

Programledarna avslöjade att 640 000 röster kom in under kvällen. Det är rekord för i år. Frågan är om SVT kan tacka Danny-effekten för det eller om resultatet faktiskt var jämnare än vad man kan tro? Han var extremt hypad på förhand men sjöng oerhört surt när det väl gällde och höll inte uppe flåset under den intensiva dansen. Om inte superfansen monsunröstade för att säkra Dannys finalplats kan Miskovsky ha tagit in ordentligt på försprånget. Sveriges alla rockälskare ligger förmodligen bakom en stor del av röstningssumman också. Dynazty kom med största sannolikhet trea. Med det sagt är det trots sur sång på Danny helt självklart att han hör hemma i finalen. Redan i vinnarreprisen lät det mycket bättre och dansnumret är fortfarande i världsklass. Det största riskmomentet för honom i Globen blir om folk minns hur illa det lät och då hellre lägger sina pengar på Loreen som aldrig tagit en falsk ton i hela sitt liv. I Baku vill man ju känna sig lugn över att artisten pallar trycket liksom. Lägg därtill de internationella jurygrupperna som man aldrig vet var man har. Det kommer att bli en rafflande final.

Men först är det dags för Andra Chansen. Ingen har i och för sig tagit sig vidare därifrån och sedan vunnit hela tjottaballongen men det ska bli spännande att se vilka som ställs mot varandra i duellerna. Det brukar alltid bli bra tv. För alla barns skull håller jag en tumme för Sean Banan. För egen skull klappar hjärtat för Thorsten Flinck. Vill se honom göra upp med Björn Ranelid i Globen!

Annons
Annons
Annons