Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

bblat.se:s melloexpert: ”Jag är så glad att Loreen vann”

Rätt låt vann! Kampanjen ”Loreen till Baku” från första veckan i Växjö gav utdelning. Och vilken utklassning sen. Var tredje röst som kom in under lördagskvällen tillhörde Euphoria. En tredjedel. Av 2 miljoner. Svindlande siffror.

Annons

Den vanligaste meningen som hördes på efterfesten var ”jag är så glad att Loreen vann men stackars Danny”. Jag håller fullständigt med. Så här nöjd med en vinnare har jag inte varit sen The Ark och Lena Philipsson. Men stackars, stackars Danny. Han har satsat stenhårt på sin comeback sedan i somras. Kosta vad det kosta vill. Man såg i ögonen hur gärna han ville vinna. Han hade låten. Han hade dansen. Han hade gimmicken med lysande dräkter. Ingen hade behövt skämmas med en representant som Danny i Baku. Men han hade inte räknat med att i samma stund som han tackade nej till låten Euphoria började Christer Björkman att jaga Loreen. Hon tackade ja. Det ledde till magi. Ingen annan artist skulle ha gjort låten rättvisa. Utan Loreen hade Danny varit den solklara favoriten i startfältet. Stackars, stackars Danny…

Men kvällen var Loreens och ingen annans. Som ett tack från SVT hade alla vi i urvalsjuryn fått biljetter till Globen och det ögonblick jag kommer att minnas starkast från hela den här turnén är då Sarah Dawn Finer påar Loreen. Jublet och applåderna som brusar upp i arenan och eskalerar när hon går catwalken upp till scenen. Under låten exploderar arenan i lyckorus. Hela parketten står upp. Dansar, sjunger med, skriker och applåderar. Jublet efter låten. Gåshud är inte ett tillräckligt starkt uttryck för vad jag upplevde. Eufori kanske… Hö, hö. Det var helt klart en magisk känsla i alla fall som jag sent ska glömma.

Hela programmet i sig var proffsigt ihopsatt och programlett av trion. Allt från öppningsnummer, inslag (Sarahs EBU-tant i Baku var outstanding!) och tempo gjorde Melodifestivalsfinalen till årets tv-program. Tittarsiffrorna kommer under måndagen. Förmodligen en rekordsiffra. Den utländska juryn bjöd på roliga namn och röstade som man kunde förväntat sig. Loreen och Danny i topp, Flinck och Ranelid i botten. Bland tittarnas röster var väl enda utropstecknet att Lisa Miskovsky fick minst och att Top Cats var fjärde största favoriten. Att Thorsten Flinck låg bra till hade jag förutspått. Roligt! Förstår om han så här i efterhand svär över jurygrupperna. Det är ju skillnad på bronsmedalj och en sniken åttondeplats. Men så är spelets regler.

Tycker synd om alla de som vägrar gilla Melodifestivalen. Hur står de ut under mörka, kalla februari? När tävlingen började var det vinter. De här sex veckorna har susat förbi utan att jag har hunnit blinka. Nu är det helt plötsligt vår. Melodifestivalen – världens bästa knep för att ta sig igenom deppiga mörka vinterveckor! Vid eventuell schlagerabstinens så här efteråt rekommenderar jag en youtubesökning på ”Eurovision 2012 Russia”. De bedårande gamla babushkorna ger garanterat ett stort leende på allas läppar. De är också Loreens största hot om vinsten i Baku…

Nina Andrén, Bbl/AT:s melodifestivalskrönikör, med rötterna i Köping.
Annons
Annons
Annons