Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya avsnitt av "Unika rum"

Udda platser och kreativa lösningar att bli inspirerad av!

Lola och Florian satsar giftfritt

Miljö och hälsa är i fokus när Lola och Florian Baumgarten renoverar Jädersbruks herrgård.

Annons
Golvet i den stora matsalen har Lola och Florian oljat in. Att renovera med ekologiska produkter är en långsiktig investering menar paret Baumgarten.

Många i Sverige tänker på klimatet, köper ekologiska varor och sopsorterar. Men hur många tänker egentligen klimatsmart när det gäller renovering? För Lola och Florian Baumgarten är detta en självklar del i deras livsstil.

– Många färger eller andra produkter ger till exempel ifrån sig hormonstörande gifter, säger Lola.

Det har hittats kopplingar mellan hormonstörande ämnen och bland annat diabetes typ 2, hormonrelaterad cancer, svårighet att få barn, hjärnans utveckling, astma och allergi, skriver naturskyddsföreningen. Problemet med dessa ämnen är att de är helt oreglerade och får förekomma i produkter som används i hemmet så som färg, tapeter och leksaker av plast.

– Jag tror att många tänker på vad de stoppar i sina barn till exempel, men kanske inte på vilka gifter och kemikalier som färger ger ifrån sig, säger Lola Baumgarten.

Än så länge har paret Baumgarten hunnit med en rad olika stora projekt som att skrapa bort limfärg, spacklat och måla om i vinterträdgården där de har butik, slipat och oljat golvet i matsalen samt lagt om stengolv, bland annat.

– Taket har vi också oljat in, säger Florian.

När de flyttade in 2012 så läckte taket. De fick då en offert på två miljoner kronor för att riva det gamla järntaket och lägga på nytt i falsad plåt. Ett arbete som skulle ha en garanti på 20 år, vilket kan låta länge.

– Det är ett originaltak från 1885, berättar Florian.

Plötsligt blir 20 år inte alls länge, inte för två miljoner.

De bestämde sig för att laga taket själva. Florian borstade bort den flagnande färgen, lagade hålen och oljade med pigmenterad linolja. Vilket även blev ett naturligt rostskydd.

– Linoljan har den fördelen att den torkar genom att den släpper in syre, den oxiderar under flera år, dessa syremolekyler fångas upp av linoljan och får inte järnet att rosta, berättar Florian.

Lola och Florian tror att många är skeptiska till ekologisk färg för att den inte anses som lika hållbar. Florian erkänner att miljövänlig färg från början inte var lika bra som annan färg, men att det i dag inte finns någon anledning till att inte välja ekologiska alternativ.

Renoveringen av herrgården kommer ta många år men det får det göra, tycker både Lola och Florian.

– Ofta är folk otåliga och vill få allt klart med en gång, jag tycker man ska ta tid på sig och känna efter vad man vill ha för känsla i rummet, säger Lola.

Det bästa tipset inför en renovering tycker Lola är att ta sig tid och känna efter om det verkligen behövs.

– Mycket gammalt hantverk är av hög kvalitet och av fantastiska material som är värda att bevaras, säger Lola

Vinterträdgården har renoverats och Lola väntar otåligt på att få lasera väggarna
Fasaden har provmålats med kalkfärg för att se vilken kulört som blir bra.
På övervåningen har färgen flagnat och spruckit på grund av att huset stått kallt en längre tid. Här ska det målas om, men detaljer på väggarna ska restaureras
På grund av att övervåningen länge stått kall har färgen på väggarna flagnat och ska skrapas bort. Men de mönster som är målade ska bevaras så gott det går.
Många detaljer vill Lola och Florian bevara och återskapa. Fasaden har spruckit på vissa ställen och en murare har hjälpt till att bygga upp stenarna i fasaden.
En del av orangeriet har inte renoverats än. Det ska på nytt tak och puts.
Dörren till orangeriet har renoverats och det vackra trät har kommit fram.
Entredörren till herrgården har målats om och järndetaljerna har fått en omgång linolja
Herrgården har många vackra dörrar som ska restaureras
Golvet i den stora matsalen har Lola och Florian oljat in. Att renovera med ekologiska produkter är en långsiktig investering menar paret Baumgarten.

Upp till konsumenten själv

Ämnen som kan framkalla cancer, mutationer eller störa fortplantningen regleras. Andra farliga ämnen kan förekomma i t.ex. färg.

Erik Gravenfors på Kemikalieinspektionen berättar att inte alla farliga ämnen regleras.

– Produkter får faktiskt innehålla vissa skadliga ämnen, men det måste finnas information och märkning. Produkter som innehåller cancerframkallande, mutagena eller fortplantningsstörande ämnen får inte säljas till konsumenter, säger Gravenfors. Resten är det upp till konsumenten själv att ta reda på vad de eventuellt vill utsätta sig för.

De hormonstörande ämnen som paret Baumgarten nämnt är bekymmersamt tycker även Gravenfors.

– Det har dröjt över tio år för EU kommissionen och fortfarande finns inga regler kring dessa, säger han.

I brist på EU-bedömningar används bland annat Sin-listan och vad den säger om vissa ämnen. Sin-listan har tagits fram just för att förbud och lagstiftning tar lång tid att besluta kring. Den baseras på kriterier som EU tagit fram och är till för att guida företag att själva ta bort hälsofarliga kemikalier.

Gravenfors menar också att konsumenter ska vara kritiska även till ekologisk färg.

– Bara för att den är ekologisk behöver inte det betyda att produkten inte innehåller giftiga ämnen, det finns naturliga gifter också, säger han.

Mer läsning

Annons

Nya avsnitt av "Hemma hos"

Inspireras av planlösningar, inredning och färgval!