Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väck din trädgård till liv

Nu är det dags att välkomna in våren i din trädgård. För att ta reda på hur du ska göra har 100% Västra Mälardalen pratat med Carin Rosdahl, Blad Betong.

Annons

– Det är så härligt när våren kommer och man får se de första snödropparna och trädgården vaknar sakta till liv. Det är mycket som händer, speciellt om det är en varm vår. Nu backade vi lite när det blev en köldknäpp helt plötsligt men det är fortfarande mycket som kan göras, berättar Carin om vad våren innebär för trädgården.

Carin Rosdahl är trädgårdsdesigner och trädgårdsingenjör och har lyckan att få arbeta med sin passion i sitt företag Blad Betong. Hon har mycket att berätta om hur man på bästa sätt kan hjälpa våren synas i trädgården.

– Det finns så mycket att göra men jag har valt ut det som är enkelt fixa och vad jag tror folk är intresserade av. Det första jag kommer på är att klippa ned perenner. Passa på att dela dem nu. Många växer inifrån och ut, och blir tråkiga i mitten. Om man delar dem får de nytt liv och börjar om igen. Hon fortsätter berätta passionerat.

– Beskär rosorna. Det brukar göras när de har musöron och det är ungefär nu. Sedan är det dags att vattna barrväxter. Det beror på vädret men nu har det varit torrt.

– Du kan även plantera om och beskära pelargoner och fuchia, och det gör du inne. Det går att förbereda mycket inomhus och det är dessutom läge att så grönsaksfrön om du vill.

– Dahliaknölar planterar du i jord inomhus, och när de börjar få skott tar du ut dem. Sedan kan du även så dina grönsaksfrön. Du behöver ”skola” dem, konstaterar Carin. Hon förklarar: Först sår du i en sålåda till exempel, och sedan när de börjar trängas i lådan är det dags att skola dem och dela dem i varsin kruka.

Carin tipsar även att redskapen ska förberedas.

– Titta över dina trädgårdsredskap. Gör rent och olja in. Har du en skottkärra kanske du behöver pumpa den. Äger du ett växthus är det dags att städa och ”väcka” det till liv.

Carin tipsar att det går att ta in vårblomster, som till exempel kvistar som tibast, forsythia, spirea samt vinbär- och blåbärsris.

– Blåbärsris och tulpaner är vansinnigt snygg ihop! Den här årstiden är speciell eftersom man kan njuta av våren både inne och ute.

Med företaget Blad Betong får Carin jobba med sitt största intresse

som är trädgård. Hon har alltid jobbat med trädgård på något sätt, till exempel på en handelsträdgård och med parkskötsel.

– Och nu jobbar jag med design! Det känns som om att jag har slutit cirkeln, säger Carin med ett leende.

Efter sina utbildningar startade hon Blad Betong, och nu ett år efteråt känner hon fortfarande att hon har valt rätt.

– Det är ett svårt yrke att bli anställd som, så att starta eget kändes naturligt. Och det bästa med arbetet är att jag får möjlighet att komma med kreativa trädgårdsidéer. Efter

att jag har visat mina skisser är det många kunder som känner att trädgården blir ett extra rum.

Carin visar några av sina skisser och pratar inspirerande.

– Det är många som kommer till mig och vill ha en lättskött trädgård. Lättskött eller inte, det är viktigt att jag levererar en genomtänkt och detaljrik skiss. Många får då en aha-upplevelse och ser sin trädgård med nya ögon. Det är häftigt!

Sedan är det inte alla som har trädgård att ta hand om, även en balkong har potential.

– Smycka din balkong med kryddor. Det luktar gott och är enkelt att plantera. Tänk på att kryddor vill ha sol och vattna måttligt. Det många inte tänker på är att blanda kryddor med blommor, till exempel penséer som är vanliga att ha, tipsar Carin.

Oavsett om du väljer att designa din trädgård med hjälp av en expert eller inte så finns det mycket du kan göra själv.

– Det jag tycker är viktigt är att hålla sig till en linje och låta trädgården spegla dig och ditt boende. Sedan om det innebär att du blandar färger hejvilt eller håller en stilren stil, det är upp till dig.

Hur ser din trädgårdsdröm ut? Det kanske är dags att förverkliga den drömmen. Med enkla medel kan du förvandla din trädgård till din egen oas.

Ta dig till din närmsta handelsträdgård och låt dig inspireras.

Carin Rosdahl, Blad & Betong, vet hur du kan väcka liv i din trädgård.
Annons
Annons
Annons