Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung företagare med fokus

Elina Eriksson är 17 år och går sista året på Stil- och trendlinjen på Carlforska gymnasiet i Västerås. I våras startade hon med projektet Ung Entreprenör sitt sommarföretag Sunshine Nails och fick snart en fullbokad kalender.

Annons

Elinas rum i föräldrahemmet i Kolsva fungerar numer både som sovrum och arbetsplats. Halva rummet är ett vanligt flickrum och andra halvan är en skönhetssalong. Härifrån jobbar Elina med sitt företag Sunshine Nails som erbjuder spamanikyr och nagelförlängning i gelé.

Hur kom det sig att du deltog i Ung Entreprenör?

– På utbildningen lär jag mig nagelteknologi och kommer att få ett diplom när jag är färdig. Jag har länge velat köpa saker så att jag kan göra det hemma och så såg mamma en annons för projektet och jag tänkte, varför inte?

Elina har alltid varit intresserad av smink men när det var dags att välja gymnasium var hon osäker och syon fick välja.

– Nu vet jag vad jag vill. På den här linjen får jag behörighet och jag ville göra något praktiskt som är roligt och som jag kan jobba med när jag är ung och vill ha roligt, fortsätter Elina som dock planerar att byta spår helt.

– När jag blir 27 ungefär tänker jag söka till polishögskolan, det bestämde jag mig för när jag gick i åttan. Jag vill jobba med något spännande och få kontakt med ungdomar och hjälpa till att förändra och förbättra samhället.

Hur gick du till väga när du startade ditt företag?– Jag gick på möten där vi fick lära oss hur man får fram en affärsidé. Jag visste att jag ville hålla på med naglar men fick hjälp av min mentor att utveckla affärsidén och försöka sticka ut från de andra som erbjöd nagelbehandlingar, jag bestämde mig för att satsa på att behandla kunden i hemmet, säger Elina.

När det är dags för hembesök packar Elina sitt nagelkit i en rosa och silverfärgad låda och sätter sig på moppen och åker ut till kunden. Körkortet får hon förhoppningsvis om några veckor när hon fyller 18 och har uppkörning.

Hur gjorde du för att marknadsföra dig?– Jag har synts på facebook, satt upp lappar runt om och fick mycket hjälp av annonsen i tidningen. Men framför allt har kunderna tipsat vidare och det har ständigt rullat in nya. Jag startade i samband med studenten och balen och fick väldigt mycket kunder direkt.

Vad är det bästa med att driva eget sommarföretag?– Det är en dröm att få hålla på med sitt intresse varje dag, det känns inte som man jobbar.

Elina tror att om hon sommarjobbat på kommunen hade hon tjänat ungefär lika mycket pengar som hon dragit in på att driva sitt eget företag.

– Man måste börja någonstans, de som kommer till mig är ungdomar och jag vet själv att jag inte har råd att lägga 600 kronor på mina naglar. Om jag håller lägre priser kommer fler kunder och jag lär mig mer. Jag tar 300 kronor för en fransk förlängning, 250 för en naturell och 350 för glitter och pärlor.

Hon kommer att fortsätta sitt företag även när projekt Ung Entreprenör tar slut och hon har nästan bara bra erfarenheter av sin första sommar som egenföretagare. Hon vill gärna driva företag men har redan praktikplats på en salong i Västerås och hoppas på att få jobb där till en början.

Vad var svårast?– Jag är en slarvig typ så det var en utmaning att sköta pappersarbetet och dokumentera allt, säger Elina och skrattar.

–Men när min lärare fick reda på det här föreslog hon att vi skulle göra det här som skolprojekt i trean, så nu är mycket redan gjort inför det och jag slipper en kurs sista året.

Vad har du lärt dig av projektet?– Det var mycket att lära om skatter och hur man ska gå tillväga. Men mest har jag lärt mig att prata med främmande människor och vara mer utåt. Vi fick stå på scen på Sparbanksmiljonen på torget och vi fick marknadsföra oss.

– Det har varit jättebra att bli presenterad på ett seriöst sätt, det har hjälpt mycket. Men det svåraste var ändå att pussla ihop livet med skola, företag och privatliv.

Tips till andra unga företagare?–Alla är bra på något, det gäller att utnyttja kunskapen. Det kan vara alltifrån att man spelat innebandy och startar ett lag för ungdomar på gården. Det gäller att ta tillvara på sin kunskap. Man kan inte gå med förlust genom att testa saker, man kan bara lära sig.

Annons
Annons
Annons