Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snyggt hår i vår

Våren är på intåg och det är dags för håret att få sig ett lyft. 100 % Västra Mälardalen besökte frisörsalongen Klipp Dig i Köping för att ta reda på vårens hårtrender och hur du tar hand om ditt hår på bästa sätt. Hoppet om håret börjar igen…

Annons
Anna-Karin Sandblom, Eveline Nyström och Sandra Samuelsson på salong Klipp Dig.

Det syns att Eveline Nyström, Anna-Karin Sandblom och Sandra Samuelsson jobbar på en frisörsalong. Eveline med ljust och välvårdat långt hår, Ann-Karin i tuffare kort silverhår och Sandra i en avslappnad beachlook med rosa inslag.

– Just nu vill jag ha mitt hår mer naturligt och är guldblond, berättar Eveline om sitt hår.

Anna-Karin tycker mer om den extrema stilen.

– För mig gör det inget om mitt hår ser artificiellt ut.

Sandra är lite mer diffus när hon ska definiera hennes hårstil.

– Oftast fixar jag inte till det. Det får bli sängkammarrufs, säger Sandra och drar fingrar genom den kortklippta frisyren.

Innan vi börjar prata om trender vill jag få reda på hur man bäst tar hand om sitt hår, oavsett längd eller färg. Anna-Karin är snabb med att svara.

– Först och främst är det viktigt att du satsar på ett bra schampo och balsam som passar din hårtyp. Många tror att det räcker att göra en inpackning då och då och använder sedan budgetschampo. Men vill du verkligen ta hand om ditt hår ska du lägga några extrakronor på ditt schampo och då får ditt hår bättre förutsättningar.

Sedan beror det på hur mycket tid du vill lägga på din frisyr.

– Oftast är det nödvändigt att ha tre olika stylingprodukter. En som skyddar mot värme, en produkt som ger håret textur och sedan av finishspray, säger Eveline.

Hon fortsätter.

– Det är egentligen inte så svårt. Det bästa är att fråga din frisör om tips.

Men hur viktigt är det att använda dyrare hårprodukter?

– Det beror på vad du vill få fram av ditt hår. Har du ett långt och fräscht hår och låter det självtorka och gör inget mer då kanske det inte är så nödvändigt. Men är du frisyrklippt behöver du oftast fler produkter och då får ditt hår bättre förutsättningar om du satsar på ett bättre och lite dyrare schampo.

Många gör misstaget att tvätta håret för ofta, och speciellt om man tränar mycket är det lätt hänt. Då har Anna-Karin ett tips.

– Skölj bara av håret efter träningspasset och om det behövs har du i balsam för att lättare borsta håret. Det räcker gott och väl eftersom svettet i sig inte är flottigt.

– Det är dessutom många som inte vet att ett blött hår är mindre slittåligt än torrt. Då är det bättre att föna håret torrt och borsta därefter, berättar Anna-Karin.

Eveline inflikar.

– Sedan är det viktigt att använda en bra borste, helst en svinborste eller en utkamningsborste.

För de flesta räcker det att tvätta håret två gånger i veckan, och om du vill kan du använda torrschampo som är ett schampopulver i sprayform.

Det finns mycket som kan slita på ditt hår – allt från styling till metaller i vattnet.Och för att få ett fräscht och friskt hår är det viktigt att toppa håret, men hur ofta ska man göra det?

– Det beror på hur du behandlar ditt hår. Har du ett långt hår som du stylar rekommenderar vi var tredje månad. Och har du ett kort hår kanske du behöver komma oftare för att behålla frisyren, säger Anna-Karin.

Gränslösa trender

Idag finns det inga tydliga hårtrender. Både tjejer och killar kan välja mellan långt och kort hår. Även hårfärg varierar väldigt mycket – från naturligt till regnbågens alla färger.

– Det är mycket som händer i hårvärlden. Idag ser man mer till personligheten än till trender. Till exempel kommer långt hår att aldrig gå ur tiden. Ett tjockt hårsvall är ett säkert kort och kommer nog alltid att vara det, tror Eveline.

Till våren är det många som väljer att bli ljusare.

– Det finns många olika blonda färger att välja emellan. Allt från det guldblonda till att färga håret grått, säger Eveline.

– Som sagt så beror det på personligheten men många vill att det ska se naturligt ut men jag tycker att det är asballt om det sticker ut. Vill du färga håret i krokusens färger, gör det! säger Anna-Karin med ett stort leende.

Vill du ha lugg i vår är det fritt fram att välja – tjock, rak, tunn, asymmetrisk, konstig eller utväxtlugg.

– Man får se till att luggen passar ansiktsformen, övriga frisyren och hur mycket tid man vill lägga ned att fixa till den.

När det gäller killar är 50-talsstilen fortfarande populär.

– Skillnaden för några år sedan är att killar använder sig mer och mer av stylingprodukter. Från att bara använda vax och rufsa till håret, är det många killar som lägger mer tid på sitt hår genom att föna och använda sig av fler hårprodukter.

Båda Anna-Karin och Eveline tycker om att det inte finns några tydliga trender, det ger mer frihet i skapandet.

– Det viktigaste är att du trivs i ditt hår oavsett längd och färg, då utstrålar du säkerhet och känner dig bekväm. Då kommer du att passa i den frisyr du har valt, tycker Anna-Karin.

Inspiration ger nya idéer

Inspiration hämtar tjejerna många gånger omedvetet i vardagen, och de åker även på flera frisörvisningar om året för att ständigt vara uppdaterade. Eveline berättar.

– Nu framöver kommer vi att åka till Örebro, Stockholm och Eskilstuna. Det är så peppande att komma iväg på sådana resor.

– Jag blir så peppad och många gånger vill jag direkt testa om det funkar på mig. Jag tycker om det extrema, säger Anna-Karin.

De har även varit iväg till Turkiet, en resa som frisörmärket Matrix anordnade.

– Det var så häftiga grejer de visade, och vi fick jättemycket inspiration till höstens modevisning i stan.

Som vad, frågar jag.

Anna-Karin och Eveline tittar hemlighetsfullt på varandra.

– Det kan vi inte berätta nu. Det vill vi inte avslöja förrän det är dags för våra hårmodeller att äntra Köpings catwalk.

Om du inte har tänkt på det tidigare är det hög tid att ta fram det bästa av ditt hår. Trist längd, kluvna toppar och trassligt hår är ett minne blott så fort du sätter dig i frisörstolen kan jag konstatera efter besöket hos Klipp Dig.

Jag stiger ut från salongen och solens lyser starkt över Köpings centrum. Kanske dags att förnya sig tänker jag. En inspirerande träff med dessa tjejer och genast drar tankarna iväg. En kortare page med en utväxt lugg och färgade toppar? Eller som vanligt toppa håret? Jag tror att jag kör på min första tanke!

Annons
Annons
Annons